Japonia a raportat joi un număr record de 1.645 de noi cazuri de COVID-19, care, potrivit experţilor, ar putea anunţa un al treilea val al epidemiei de coronavirus, informează presa locală citată de DPA.

Bilanţul, care include un record de 236 noi cazuri pe insula nordică Hokkaido, a depăşit recordul precedent de cazuri zilnice – 1.596 de infectări – înregistrat pe 7 august, a relatat Kyodo News.

”Suntem în alertă ridicată”

Tokyo a confirmat 393 noi cazuri, cel mai ridicat bilanţ zilnic din ultimele trei luni, iar prefectura Osaka (vest) a înregistrat 231 cazuri, depăşind a treia zi consecutiv pragul de 200 de contagieri.

Recentele creşteri ”pot fi considerate ca al treilea val al coronavirusului”, a declarat Toshio Nakagawa, preşedintele Asociaţiei Medicale din Japonia, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, când pe teritoriul arhipelagului nipon s-au înregistrat 1.543 noi cazuri potrivit bilanţului zilnic.

Japonia a ieşit din starea de urgenţă instaurată în cea mai mare parte dintre cele 47 de prefecturi la mijlocul lunii mai. Ţara s-a confruntat cu un al doilea val al epidemiei în august.

”Suntem în alertă ridicată”, a declarat Yasutoshi Nishimura, ministrul responsabil de combaterea pandemiei de COVID-19, adăugând că ”trebuie să prevenim o expansiune explozivă a infecției”.

Se anunță noi restricții

Capitala Tokyo a înregistrat joi 393 de noi cazuri, a doua zi consecutivă în care au fost raportate peste 300 de cazuri. Numărul pacienților internați la terapie intensivă a crescut la 39.

Luând cuvântul în cadrul conferinţei de presă de joi, ministrul pentru revitalizarea economică, Yasutoshi Nishimura, a precizat că nu există necesitatea imediată a declarării unei alte stări de urgenţă naţionale.

Cu toate acestea, ministrul a precizat că Japonia ar putea avea nevoie de aplicarea unor restricţii în ceea ce priveşte activităţile economice dacă situaţia se agravează.

Japonia a raportat până în prezent 114.400 de infecţii cu noul coronavirus şi 1.884 de decese asociate COVID-19, potrivit agenţiei Kyodo.