Lesotho, oficial Regatul Lesotho este o țară în sudul Africii, formând o enclavă, fiind complet înconjurată de Africa de Sud. Capitala este Maseru. Peste 80% din teritoriul său se situează la altitudini de peste 1800 m. O mare parte a țării este dominată de masivul muntos Basuto.Pârtiile de schi din Lesotho au 1,8 km, iar altitudinea maximă este de 3.222 metri. 

Fiind constituit din terenuri înalte, unele sate sunt atât de izolate, încât se poate ajunge la ele doar călare, pe jos sau pe calea aerului. Oamenii de afaceri au construit drumuri pentru a ajunge la minele de diamant și apele minerale din munți, însă multe canioane și cabane au rămas izolate.

 

Munții oferă vizitatorilor o gamă largă de activități, de la drumeții și călărie până la pescuit. Lesotho oferă experiențe turistice bazate pe frumusețea naturii, floră și faună bogate, precum și din perspectiva patrimoniului cultural și istoric. Munții, văile și râurile oferă priveliști încântătoare.

Printre atracțiile turistice se numără: picturile boșimane pe stânci, ce înfățișează obiceiuri boșimane și animale, lângă Maseru — Ha Khotso și Ha Baroana; cea mai mare cădere de apă din Africa — Cascada Maletsunyae; grotele Motlejoeng; siturile Moyeni, Qalo și Morija unde, pot fi admirate urme de dinozauri; pădurea pietrificată de pe muntele Thaba-Ts-oeu; atracțiile capitalei Maseru — cimitirul istoric și arhitectura fascinantă a Palatului regelui și a reședinței primului ministru; drumețiile prin locuri precum Ramanbanta, Semonkong și Parcul Național Sehlabathebe.

 

Locuitorii din Lesotho împart multe tradiții culinare cu celelalte popoare din Africa de Sud. Produsele tipice sunt porumbul, sub forma de pastă groasă și pâinea. Carnea de vită, berbec și pui este populară, iar laptele se consumă acru. Berea este făcută mai degrabă din sorg decât din orz.