Filipine este din nou în stare de șoc. Un taifun a măturat totul în calea sa. Cel puţin 375 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 500 au fost răniţi, din cauza intemperiilor generate de Taifunul Rai. Informația a fost furnizată de oficiali din cadrul serviciilor de intervenţie.

Puternicul taifun Rai a generat rafale de vânt de până la 195 de kilometri pe oră. Au fost devastate numeroase regiuni din Filipine, în principal zonele Siargao, Dinagat şi Mindanao. În unele regiuni s-au produs şi alunecări de teren cauzate de intemperii.

Bilanţul victimelor este de cel puţin 375 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi, iar 56 de persoane sunt date dispărute.  Circa 400.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, informează BBC.

„Ne-am pierdut casele şi nu avem resurse suficiente de alimente şi apă”

Preşedintele Rodrigo Duterte a survolat cu un elicopter zonele avariate. Mii de militari şi pompieri au fost mobilizaţi pentru operaţiunile de salvare. Avioane militare și nave militare au venit cu ajutoare în zonele cele mai afectate. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată pagube importante în insulele Siargao, Dinagat și Mindanao.

Guvernatorul Insulelor Dinagat, Arlene Bag-ao, a declarat că regiunea este devastată.

„Recoltele şi ambarcaţiunile au fost distruse. Ne-am pierdut casele şi nu avem resurse suficiente de alimente şi apă”, a afirmat el.

Echipele de salvare au descris scenele ca fiind de „carnagiu total”. În acest moment este destul de dificil să se stabilească amploarea pierderilor, deoarece comunicațiile cu o serie de zone au fost întrerupte. Există temeri că alunecările de teren generalizate și inundațiile ar fi putut face mai multe victime.

Multe zone nu au curent electric

„Multe zone nu au curent electric, nu au comunicații, au foarte puțină apă”, a declarat președintele Crucii Roșii din Filipine, Richard Gordon, pentru BBC.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a lansat un apel de urgență prin care solicită 20 de milioane de franci elvețieni (16 milioane de lire sterline; 22 milioane de dolari) pentru a finanța eforturile de ajutorare pe termen lung.

„Echipele de urgență ale Crucii Roșii raportează un carnagiu total în zonele de coastă”, a declarat Gordon. Potrivit acestuia, „casele, spitalele, școlile și clădirile comunitare au fost făcute bucăți”.

Voluntarii se află la fața locului oferind ajutor urgent „pentru oamenii care au pierdut totul”, a spus el, potrivit sursei citate.

În urmă cu o lună, un alt taifun, denumit  Vamco a făcut peste 40 de victime în nordul arhipelagului Filipine. În urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au avut loc în provincia Cagayan, provocate de taifunul Vamco, în trecerea sa prin nordul arhipelagului Filipine, au mai fost descoperite încă 9 persoane decedate.