Politia elevetiana anunta ca furtul s-a comis duminica noaptea, iar paguba este pe masura: tablouri rare semnate de Paul Cezanne, Edgar Degas, Vincent van Gogh si Claude Monet, cu o valoare pe piata de peste 100 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, autoritatile nu vor sa confirme de unde s-au furat aceste tablouri, desi cele mai multe indicii duc spre districtul al optulea din Zurich, cel mai posibil muzeul E.G. Buehrle.

Elevetia este renumita pentru colectiile rare de tablouri, dar este in acelasi timp renumita si pentru proastele masuri de securitate prin care pazeste aceste comori de patrimoniu. De exemplu, saptamana trecuta, au fost furate doua tablouri semnate Pablo Picasso "Tete de Cheval" si "Verre et Pichet", care fusesera imprumutate de la Sprengel Museum din Hanovra, pentru o expozitie de arta de langa Zurich.

In 1994, sapte picturi semnate Picasso in valoare de 44 de milioane de dolari au fost furate de langa Zurich. Interesant este ca hotii au reusit chiar sa fure doua tablouri de doua ori din acelasi loc, semnate tot de Picasso, ceea ce spune multe despre grija cu care sunt pazite, intr-o tara care si-a facut un renume din siguranta seifurilor adapostite in banci.

Data: 11 februarie 2008

Sursa: msnbc