Pentru prima licitaţie din acest an – “Intâlnire cu Capodopere”, Grimberg  Auction House scoate la vânzare 142 de lucrări ale celor mai apreciaţi pictori romani, printre care – Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu,  Corneliu Baba.

Cea mai bine cotata lucrare – “Gladiole”, a lui Nicolae Tonitza, este evaluată de Casa de Licitaţie Grimberg la 130.000 de euro

“După aprecierile noastre şi după un studiu de piaţă făcut după 1989, am ajuns la concluzia că e cea mai important lucrare cu flori a pictorului Nicolae Tonitza de la Revoluţie încoace. E importantă sub aspectul dimensiunii, fiindcă e cea mai mare, sub aspectul plasticităţii, al compoziţiei. Există lucrări ale luiTonitza care au numai elemental floral pictat, alte lucrări  cu elementul floral într-o jumătate de vază. În acest tablou se regăsesc inclusive umbrele florilor, care sunt de fapt un tablou într-un tablou. Este foarte greu să redai acele umbre“, a explicat Stefan Grimberg, fondator al Casei de Licitaţie Grimberg si Preşedinte al Patronatului Comercianţilor de Artă din Romania.

Dupa Tonitza, cu o cotă stabilită intre 45.000 – 75.000 de euro, se situează Camil  Ressu, cu “Hora”/ “Peisaj cu sir de copaci” si “Dalii si caiet oranj” a lui Theodor  Pallady.

In cadrul licitaţiei, vor fi scoase la vanzare si creatii apartinand lui Rudolf Scweitzer – Cumpăna:“ Trei ţarani la sfat”, “La un pahar de vorbă”, “Căruţa cu doi cai”. Ultima mentionată a participat la Expoziţia “Rudolf Schwitzer Cumpăna – 125 de ani de la naştere” organizată de Muzeul Naţional Cotroceni, Bucureşti, 2011. Lucrările au un preţ de pornire estimat la 14.000 de euro.

Licitaţia va avea loc marţi, 10 decembrie, incepand cu orele 18:30 si va fi găzduita de sala ArCub din Capitală. Expoziţia licitatiei va fi accesibilă publicului larg in foaierul sălii ArCub, până marţi, orele 18:00.