"Din evaluarea noastră, valoarea producţiei agricole de anul acesta va fi de 10-12 miliarde euro. Şi această cifră se referă doar la sectorul vegetal. Valoarea este aproape dublă faţă de cea de anul trecut. Aceasta pentru că preţurile sunt duble, dar şi pentru că vom avea o producţie excelentă atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ", a spus Tabără.
El a mai arătat că producţia de grâu de anul acesta va fi de peste şase milioane tone, existând posibilitatea să se ajungă la 6,6 milioane tone, faţă de 5,6 milioane tone anul trecut. "Recoltarea abia a început, dar se anunţă o producţie foarte bună, chiar şi calitativ. Vom fi avantajaţi anul acesta pe piaţa mondială a cerealelor", a spus Tabără.
Potrivit estimării Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în 2011 recolta globală de cereale va creşte cu 3,5% până la 2,315 miliarde tone, după o scădere de un procent înregistrată în 2010. Producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 3,2% în acest an, până la 674 milioane tone, în scădere totuşi faţă de estimările anterioare, care prognozau o recoltă de 676 milioane tone din cauza vremii nefavorabile din America de Nord şi unele părţi din Europa, potrivit FAO.
În Uniunea Europeană recolta de grâu ar urma să fie stabilă la 137 milioane tone, în timp ce recolta SUA va scădea cu 8,5%, până la 55 milioane tone. În schimb, în Rusia, recolta de grâu ar urma să crească exploziv cu 32,5%, până la 55 milioane tone, în revenire puternică după seceta din 2010.