“Nu dorim să aflăm porcul pe care l-a tăiat ţăranul de Crăciun sau l-a vândut în nu ştiu ce perioadă. Nu dorim acest lucru. Îi asigurăm că nu este o acţiune împotriva lor, nu este una de fiscalizare, ci doar o chestiune strictă de prelucrare a datelor pentru a ajunge la decizii mai bune, în viitor, pentru ei. Altfel, niciodată deciziile pe care le vom lua nu vor fi cele reale”, a precizat Tabără.
Potrivit acestuia, RGA 2010 se doreşte a fi o acţiune de culegere a datelor reale şi exacte din teren, "chiar dacă nu sunt pe placul nostru".
“Exactitatea şi elementele noi ale recensământului vin să ateste că vom culege realitatea şi exact ceea ce nu se dorea în 2002, la vechiul recensământ, chiar dacă aceste date ne plac sau nu ne plac. Poate evoluţiile nu au fost cele pe care ni le-am dorit sau nu le-am ştiut sufficient”, a adăugat şeful de la Agricultură şi preşedinte al Comisiei Centrale pentru RGA 2010.
RGA 2010 va culege informaţii despre dezvoltare rurală, date care nu au fost incluse la vechiul recensământ, dar care pot oferi importante indicii despre populaţia rurală şi cea efectiv ocupată în agricultură, dar şi asupra vârstei şi activităţii.
“Zona rurală este de o importanţă reală pentru viitorul politicilor comunitare, dar şi în relaţiile cu partenerii europeni. Trebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu ceea ce avem şi vrem să facem mai departe”, a subliniat Valeriu Tabără.
Autorităţile vor să ştie cum este utilizat terenul agricol
De asemenea, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a reiterat că nu se urmăresc, prin RGA, proprietarii terenurilor, ci doar utilizarea acestora, datele fiind înregistrate numai în scop statistic, nu în scop fiscal.
“Nu ne interesează proprietarii terenurilor, câte hectare şi în ce judeţe sunt. Urmărim exclusiv utilizarea terenurilor din agricultură. Îi asigurăm de confidenţialitatea datelor culese. Recenzorul nu va solicita acte care să dovedească cu cât a luat pământul, ci că este proprietar, iar momentul de referinţă este la acel moment, nu în urmă cu două luni şi la ceea ce a avut în acel moment”, a explicat preşedintele INS şi vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru RGA 2010.
Potrivit actului normativ privind RGA 2010, la actualul recensământ general agricol se înregistrează toate unităţile care desfăşoară activitate agricolă, indiferent de tipul de proprietate şi de forma de organizare. Unitatea de recenzare este exploataţia agricolă individuală, societatea comercială, societatea/asociaţia agricolă, precum şi alţi utilizatori de suprafeţe agricole şi deţinători de animale, care, în urma activităţii desfăşurate, obţin produse agricole sau păstrează suprafeţele agricole în bune condiţii de mediu.
RGA are ca obiectiv culegerea datelor şi obţinerea informaţiilor privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, precum identificarea în teritoriu a unităţilor de recenzare şi statutul juridic al acestora, utilizarea suprafeţelor agricole pe forme de administrare, suprafeţele agricole cultivate, plantaţiile viti-pomicole, irigaţiile, efectivele de animale, utilajele şi maşinile agricole, construcţiile cu destinaţie agricolă, persoanele care desfăşoară activităţi agricole.
De asemenea, actualul recensământ va oferi informaţii despre localizarea exploataţiei.
Culegerea datelor are loc între 2 decembrie 2010 şi 31 ianuarie 2011
RGA va începe pe 2 decembrie 2010 cu demararea acţiunilor de culegere a datelor în teren, care se vor încheia pe 31 ianuarie 2011.
Datele vor fi prelucrate la nivel teritorial, în perioada martie-noiembrie 2011, iar la nivel central în perioada decembrie 2011 – iunie 2012, urmând ca rezultatele finale să fie disponibile pe 30 iunie 2012, acestea fiind transmise Eurostat pentru ancheta privind metodele de producţie agricolă la 31 decembrie 2012.
Primele rezultate provizorii ale Recensământul General Agricol, care va debuta la 2 decembrie 2010 cu culegerea datelor din teren, vor fi anunţate în iunie 2011, a spus  Tabără.
“Datele finale vor fi transmise Eurostat pentru ancheta privind metodele de producţie agricolă la 31 decembrie 2012”, a precizat Tabără.
RGA beneficiază de un sprijin financiar din partea Comisiei Europene de 4 milioane euro, din care 2,4 milioane euro au fost puse deja la dispoziţia României la sfârşitul anului 2009 prin contractul de grant încheiat de Eurostat, iar diferenţa de 1,6 milioane de euro va fi primită la sfârşitul acţiunii, dupa transmiterea raportului metodologic şi a celui financiar.
Ultimul recensământ general agricol a avut loc în perioada decembrie 2002-ianuarie 2003.
Sursa: Agerpres