Trei turisti chinezi plecati in vacanta in Kirghizstan au crezut ca fac afacerea vietii lor, cumparand dintr-un talcioc din mica tara fosta sovietica o bucata de mineral stralucitor ce cantarea 27 de kilograme si pe care au dat circa 2.000 de dolari. Intorsi in China, mai exact in orasul Aksu din provincia Xinjiang, au vrut sa evalueze imensul bolovan, pentru a vedea exact ce valoare are. Gandindu-se ca este vreun material pretios, s-au indreptat catre un bijutier, care nu a putut sa le spuna exact ce este. S-au gandit ca e o posibilitate sa fie un element chimic necunoscut si s-au dus la  Universitatea Tsinghua din Beijing, pentru expertiza. Expertii au constatat cu stupoare ca este vorba despre un deseu radioactiv. Materialul stralucitor era de fapt uraniu provenit dintr-o centrala nucleara.

Potrivit legii chineze, expertii care au analizat obiectul au chemat politia care i-a retinut pe cei trei turisti pentru trafic de uraniu. Ei au fost insa eliberati in cateva ore deoarece intentia lor nu a fost aceea de a face trafic de uraniu, ei nici nu au stiut ce cumparasera. Inainte de a ii elibera, Politia i-a dus la un examen medical, unde doctorii nu au gasit efecte de radiatii. In final, au fost lasati sa plece acasa, ramanand cu amintirea unei aventuri „nucleare” si fara 2.000 de dolari.

In Kirghizstan se afla numeroase locuri in care au fost aruncate deseuri radioactive, inca din era sovietica. Ele sunt colectate de localnici si apoi vandute pe unde apuca. Dupa utilizare, uraniul mai emite circa 60% dintre radiatiile uraniului in stare naturala. Desi efectul nu este la fel de nociv precum cel al uraniului mineral, expunerea indelungata poate fi fatala.