Salariaţii Telekom România, care urmează să fie disponibilizaţi, vor fi concediaţi după bunul plac al angajatorului, care nu va oferi acestora sprijinul de recalificare şi reconversia profesională prevăzute de Codul Muncii şi îi va trimite pe capul statului român, acuză Sindicatul Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTM).

„SNTM, sindicat reprezentativ la nivelul Telekom România Mobile Communications SA (fosta Cosmote), membru al Blocului Naţional Sindical (BNS), constată cinismul şi nerespectarea legii privitoare la concedierile colective anunţate de gigantul Telekom România. Deşi sindicatul a fost invitat la ‘informare şi consultare’ de către Telekom România, nu ni s-a permis accesul, deoarece pentru participarea la informare şi consultare am fost condiţionaţi cu semnarea unui acord de confidenţialitate în valoare de 10.000 de euro de informaţie, care, dacă ar fi fost semnat, nu ne-ar fi permis informarea şi consultarea membrilor noştri în acord cu prevederile statutare şi legale”, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii din Telekom acuză compania că i-a informat pe email în legătură cu disponibilizarea angajaţilor.

„Ca urmare, Telekom România ne-a transmis pe email să-i spunem ‘o informare’, deşi titlul acesteia este notificare, prin care se arată de către aceştia demararea procesului de ‘reorganizare a societăţii, în măsură să asigure implementarea şi operaţionalizarea unei noi scheme organizatorice şi funcţionale’, consecinţa fiind concedierea unui număr de peste 250 de salariaţi”, afirmă reprezentanţii SNTM.

Sindicatul Naţional Telecomunicaţii Mobile caracterizează drept „cinică” ideea companiei de a informa angajaţii, în mesajul privind disponibilizarea, cu privire la înfiinţarea unor noi locuri de muncă în Telekom România.

„SNTM protestează vehement şi consecvent asupra modului în care Telekom România înţelege să respecte prevederile legale privitoare la informare şi consultare, precum şi cele privitoare la concedierile colective. În contextul în care prin aceeaşi notificare ni se comunică faptul că ‘salariaţilor care ocupă poziţiile care se desfiinţează li se va oferi posibilitatea de a opta pentru ocuparea unor poziţii nou create sau a altor poziţii vacante’ echivalează cu un management defectuos la nivelul resurselor umane, deoarece anterior trimiterii ‘notificării’ Telekom România trebuia să fi făcut o evaluare internă şi parte din salariaţi să fie distribuiţi pe posturile vacante, pe de o parte, iar pe de altă parte cinismul situaţiei generat de managementul resurselor umane constă şi în faptul că prin aceeaşi notificare ni se comunică faptul că se vor înfiinţa noi poziţii”, se mai spune în documentul citat.

Reprezentanţii SNTM avertizează că angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi vor ajunge la agenţiile de ocupare şi formare profesională.

„Prin urmare, salariaţii urmează să fie concediaţi după bunul plac al angajatorului, iar sprijinul de recalificare şi reconversia profesională prevăzute de Codul Muncii pe care angajatorul trebuie să-l ofere nu există, Telekom România limitându-se la a trimite salariaţii la agenţiile de ocupare şi formare profesională, deci pe capul statului român”, se precizează în comunicatul sindicatului.

„Sindicatul Naţional Telecomunicaţii Mobile solicită sprijinul şi solidaritatea mişcării sindicale în demersurile sale, fiind cunoscute abuzurile şi dublul standard aplicat de companiile multinaţionale care activează în România, în sensul ca salariaţilor care urmează a fi concediaţi să le fie respectate drepturile care rezultă din Contractul Colectiv de Muncă, dar şi dreptul la formare profesională, reconversie profesională pentru a se putea integra pe piaţa muncii, fiind salariaţi care activează în rândul Telekom România cu mult peste 20 de ani, salariaţi cu care societatea a realizat venituri consistente, managementul a încasat bonusurile considerabile în bani şi beneficii, lucrători specialişti concediaţi fără care nu ar fi rezistat pe piaţă fiind fideli companiei şi care sunt dezirabili în momentul de faţă”, se mai menţionează în comunicatul SNTM.

Sindicatele solicită o întâlnire de urgență

Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii „ANTIC” solicită ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, o întâlnire de urgenţă pe tema vânzării Telekom România şi a concedierilor colective din zonele strategice, respectiv Televiziune sport, Spaţiile Telekom, Proiectarea reţelei Telekom şi nu numai.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de resort, sindicaliştii îi solicită să se implice în situaţia disponibilizărilor anunţate de Telekom România (fostele Romtelecom şi Cosmote), având în vedere că statul român este acţionar la aceste companii.

„Probabil că vă este cunoscut acest stil de conducere nemţesc prin impunerea condiţiilor şi prin forţă, dar când eşti mic şi minoritar în România nu ai drepturi! Se tot vorbeşte de vânzarea Telekom, apar în presă diferite anunţuri mai mult sau mai puţin liniştitoare pentru salariaţi, nu întreb acţionarul majoritar că ştiu care este intenţia lui de acum 3 ani, când a lansat marele proiect Apolodor, benefic doar pentru o singură parte. Azi, domnule ministru Alexandru Petrescu, vă întreb în calitate de girant al acţionarului minoritar statul român, de ce nu luaţi poziţie? De ce nu vă opuneţi la concedierile colective? Astăzi suntem martori la moartea televiziunii Dolce Sport, prin decapitarea salariaţilor. Dolce Sport s-a făcut cu truda specialiştilor din Romtelecom, iar azi este pusă pe butuci de asasinii economici ai companiei Telekom. Asistăm la un masacru, unde, ‘Proiectarea reţelei’ este în aer, specialiştii din cadrul ‘Proprietăţilor Imobiliare şi Achiziţii’ sunt eliminaţi. Din punctul nostru de vedere, aceste trei exemple ne conduc sigur către îngroparea companiei. Pe această cale vă solicităm de urgenţă o întâlnire pe tema vânzării Telekom şi concedierile colective din zonele strategice în opinia noastră – Televiziune Sport, Spaţiile Telekom, Proiectarea Reţelei Telekom şi nu numai”, se spune în documentul citat, semnal de preşedintele sindicatului, Cristiana Matei.