Sute de milioane de creștini au fost persecutați și discriminați din cauza credinței în 2021! Raport: Din ce în ce mai multe biserici sunt distruse

În acest context, raportul publicat de ONG-ul „Porți Deschise” arată că Afganistanul este ţara cel mai prost clasată, potrivit informațiilor transmise de afp.com. Amintim că acest ONG protestant publică anual un „index mondial” al persecuţiei creştinilor, enumerând toate atacurile, de la „opresiune zilnică discretă” până la „cea mai extremă violenţă”.

„Persecuţia este la cote maxime, într-un context de criză sanitară mondială, de la venirea la putere a talibanilor în Afganistan şi scufundarea în groază pentru creştinii victime ale jihadiştilor din Africa Subsahariană”, a declarat Patrick Victor, directorul Porţi Deschise Franţa şi Belgia.

Numărul total de biserici închise, atacate şi distruse a crescut la 5.110

Așadar, între 1 octombrie 2020 şi 30 septembrie 2021, „peste 360 de milioane de creştini” (catolici, ortodocşi, protestanţi, baptişti, evanghelici sau penticostali din 76 de ţări) au fost „puternic persecutaţi şi discriminaţi”, comparativ cu 340 de milioane în 2020, notează ONG-ul. Persecuţia este în continuă creştere de nouă ani.

În 2021, 5.898 de creştini au fost ucişi, un număr în creştere cu 24% faţă de anul precedent, când au fost înregistrate 4.761 de cazuri. Opt din zece creştini ucişi sunt din Nigeria. Totodată, numărul total de biserici închise, atacate şi distruse a crescut la 5.110 anul trecut, de la 4.488 în 2020.

Numai China a contribuit la 59% din închideri. Această ţară „îşi continuă acum activitatea de subminare în mod discret folosind criza sanitară (…). Manevra este simplă (…): bisericile sunt închise în acelaşi timp cu celelalte locuri pentru public în timpul carantinei. Apoi, autorităţile profită de ocazie pentru a declara oficial închiderea” lor, conform ONG-ului.

Porţi Deschise constată de asemenea o „creştere cu 44% a numărului de creştini deţinuţi din cauza credinţei lor” (4.277 de cazuri înregistrate în 2020, 6.175 cazuri în 2021). India (1.310), Pakistanul (cel puţin 1.000 deţinuţi estimaţi) şi China (cel puţin 1.000 deţinuţi estimaţi) sunt primele trei.

De asemenea, 3.829 de creştini au fost răpiţi, conform estimărilor „prudente” ale ONG-ului. Nigeria şi Pakistanul sunt pe primele poziţii. La toate formele de persecuţie combinate, Afganistanul a ocupat prima poziţie în acest clasament anual, detronând Coreea de Nord, ajunsă pe locul al doilea. Urmează Somalia, Libia, Yemen, Eritreea şi Nigeria.

În Afganistan, persecuţia a luat ”o nouă dimensiune odată cu recăpătarea puterii de către talibani”, transmite ONG-ul.

„Talibanii au pus mâna pe documente ce permit identificarea anumitor convertiţi la creştinism. I-au căutat activ. Bărbaţii convertiţi sunt ucişi pe loc, iar femeile sau fetele sunt violate sau căsătorite cu forţa cu tineri talibani”, afirmă Guillaume Guennec, un alt responsabil de la Porţi Deschise.

ONG-ul avertizează de asemenea asupra situaţiei din India, unde „extremiştii hinduşi folosesc reţelele sociale (…) pentru a răspândi informaţii false şi îndeamnă la violenţă împotriva minorităţilor religioase”, contribuind la „climatul de intoleranţă”.