Ministerul Agriculturii anunță că până marți, 9 august, suprafaţa totală afectată de secetă, din România este de 267.985 hectare, în 30 de judeţe din țară. Sursa citată subliniază faptul că suprafața este mai mare cu 25.027 ha faţă de cea anunţată luni, de 242.958 ha.

În ceea ce privește zonele vizate, conform datelor centralizate marți de Ministerul Agriculturii, județele unde culturile au fost afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Seceta face ravagii în România

Totodată, sursa citată mai precizează că până marți, 9 august, au fost întocmite mai multe procese-verbale de constatare a pagubelor pentru: 147.438 ha de grâu şi triticale, 22.805 ha orz, orzoaică, ovăz, secară, 26.690 ha rapiţă, 43.652 ha porumb, 2.830 ha soia, 583 ha mazăre, 16.607 ha floarea soarelui, 2.900 ha plante furajere şi 4.192 ha alte culturi.

Menționăm faptul că nu doar în România seceta face ravagii. Comisia Europeană anunța la începutul săptămânii că și Spania, Belgia, dar și Italia și Franța se luptă cu efectele temperaturilor extrem de ridicate.

În Spania spre exemplu, volumele de apă stocate în bazine sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe zece ani, în timp ce în Portugalia, apa din lacurile de acumulare pentru centralele hidroelectrice este la jumătate din media celor șapte ani anteriori.

Cel mai călduros an din istoria Italiei

În Belgia situația este și mai dificilă, drept urmare, autoritățile au decretat luna iulie ca fiind cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani la nivel național. Nivelul apei înregistrează  de asemenea recorduri negative, cea mai gravă situație fiind în vestul Flandrei.

Și în Italia situația este dificilă. Autoritățile au decretat anul 2022 ca fiind cel mai călduros de când se fac măsurători și până în prezent. În ceea ce privește prejudiciul adus agriculturii, conform datelor centralizate de autoritățile italiene, acesta se ridică la șase miliarde de euro.

Presa italiană mai scrie că în 2022, recolta de porumb și furaje din Italia s-a înjumătățit, în timp ce producţia grâului a scăzut cu 30%, iar cea a fructelor cu 15%. Referitor la cantitatea de lapte muls, acesta a scăzut şi ea cu 20%, iar în pericol se mai află și producția de orez.