Este vorba despre 62 de firme care au primit bani europeni acordaţi în programul de pre-aderare şi care în urma verificărilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă care au constatat nereguli în procedura de achiziţionare a echipamentelor sunt obligate să restituie toate fondurile nerambursabile de care au beneficiat.
“În Rezoluţia pe care ne-a transmis-o OLAF în care se arată că există suspiciuni de fraudă şi nereguli există recomandări special pentru debit total”, a spus Mihai Vădan, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fosta Agenţie SAPARD).
Procesatorii ameninţă cu acţiune în instanţă
Această măsură a nemulţumit procesatorii din industria cărnii care s-au trezit cu afacerile blocate pentru că se solicit recuperarea întregii sume acordate de UE pentru proiectul respective, care înseamnă unul-două milioane, deşi era vorba doar despre o suspiciune de fraudă, care de cele mai multe viza achiziţia unor echipamente de doar câteva mii de euro.
“Nu există bază legală pentru această decizie. Există doar suspiciune şi de aceea îl acuzăm pe domnul Vădan de sabotarea unei ramuri a industriei alimentare româneşti. Măsurile luate de domnia sa contravin legislaţiei, fără nici o discuţie. El a încercat să execute silit peste 60 de firme din industria cărnii cu retragerea completă a fondurilor SAPARD pentru fraude sau nereguli, în condiţiile în care OLAF nu a transmis un raport final referitor la aceste fraude, ci doar unul preliminar, cu o recomandare. Aceasta arată că în caz de nereguli se plăteşte doar suma afectată, iar în caz de fraudă se ia o decizie în justiţie pentru recuperarea integrală a sumei provenite pe proiectul SAPARD”, a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
El a arătat că firma sa este una dintre cele vizate, fiind vorba despre probleme legate de achiziţia de la o firmă din Germania a unei maşini de spălat în valoare de 4.000 euro în cadrul unui proiect SAPARD de două milioane euro.
Nu există bază legală, ci doar suspiciuni
Cel care a intervenit pentru a încerca să deblocheze situaţia este ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a decis ca obligaţia de restituire să se refere doar la suma suspicionată, nu la întreaga valoare a proiectului.
“Nu există o bază juridică a deciziei, este doar o recomandare. S-a dat dovadă de superficialitate în a analiza caz cu caz. Poziţionarea OLAF priveşte execuţia pe bază de suspiciune, dar fără baze juridice”, a spus Tabără.
Pentru că procesatorii ameninţă cu procesul pentru a-şi recupera paguba, directorul general APDRP a arătat că “dacă se constată că nu a fost efectuată nici o fraudă, statul român se va întoarce împotriva OLAF pentru a-şi recupera banii cheltuiţi”.
“Dacă nu urmam recomandarea OLAF riscam să pierdem 240 milioane euro allocate întregii Axe 2 vizate”, a spus Vădan. Valoarea tuturor contractelor vizate este de aproape 60 milioane euro, iar suspiciuni sunt legate de contracte de 15 milioane euro.
Problemele au apărut după ce OLAF a descoperit nereguli în derularea unor proiecte în Bulgaria în cadrul cărora s-au făcut achiziţii de la firme din UE a căror oferte erau suspecte. Ulterior s-a constatat că şi beneficiarii români au lucrat cu aceleaşi firme distribuitoare asupra cărora existau suspiciuni şi ancheta OLAF s-a extins şi asupra companiilor româneşti.