Slovacia prelungește termenul controalelor de la granița cu Ungaria

Slovacia va menține controalele temporare la frontiera cu Ungaria până la data de 22 ianuarie, a anunțat guvernul de la Bratislava. Decizia reprezintă o prelungire a măsurii inițiale adoptate pentru a contracara un posibil influx de imigranți ilegali, conform informațiilor furnizate de Reuters.

În data de 5 octombrie, Slovacia a impus controale la frontiere, urmând exemplul altor țări învecinate, cum ar fi Polonia, Cehia și Austria. Deși inițial se preconiza că aceste controale vor înceta pe 22 decembrie, măsura a fost prelungită.

În cursul anului 2023, Slovacia a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de migranți ilegali. Este vorba despre o cifră de șapte ori mai mare. Majoritatea sunt bărbați tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan. Aceștia se aflau în tranzit prin Ungaria către țările occidentale mai bogate, precum Germania. Controalele la frontiere au avut un impact vizibil. Acestea au redus la 34 numărul migranților ilegali reținuți în noiembrie. Asta, comparativ cu cei 6.809 din luna octombrie, conform informațiilor Ministerului de Interne, care a susținut necesitatea prelungirii măsurii.

Prim-ministrul slovac Robert Fico, aflat la al patrulea mandat după victoria în alegerile din septembrie, a revenit la putere luna trecută. Una dintre temele centrale ale campaniei sale electorale a fost angajamentul de a proteja frontierele țării împotriva imigrației ilegale. Statele membre ale spațiului Schengen, precum Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria, Austria și Germania, au implementat măsuri de control la granițe în ultimele luni.

Se suspendă spațiul Schengen? Italia reintroduce controalele la granițe

În octombrie, 11 țări membre ale UE și care fac parte din spațiul Schengen au reintrodus controalele la frontieră și au închis granițele. Situația a fost declanșată de criza internațională care aduce tot mai aproape riscul extinderii conflictului arabo-israelian.

În timp ce situația din Orientul Mijlociu este instabilă, în numeroase orașe din Europa, criza este de asemenea resimțită violent. Statele europene au avut parte de atacuri violente, alarme și amenințări cu bombă. Toată situația le-a forțat pe 11 dintre țările europene să ia decizia închiderii granițelor.

În acest context, Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzute de Tratatului Schengen, potrivit Rai News.

Această măsură înseamnă că au fost reintroduse controalele la frontieră. Guvernul italian explică astfel decizia de a reintroduce controalele la granița cu Slovenia: „Măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară”, potrivit surselor oficiale.

Aceeași decizie a fost luată și în legătură cu granițele cu Austria și Elveția. Ministrul de interne Piantedosi a subliniat că o atenție specială va fi acordată migranților. Decizia Italiei a fost influențată și de faptul că atacatorul de la Bruxelles a locuit multă vreme în Italia.

Țările care au luat decizii similare de reintroducere a controalelor la frontiere sunt: Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia.