Veşti importante din Italia! Silvio Berlusconi (85 de ani) a decis că doreşte să revină în politică de vârf din peninsulă.

Silvio Berlusconi şi-a început campania pentru a deveni preşedintele Italiei

Berlusconi, care a deţinut funcţia de premier al Italiei în trei rânduri, între mai 1994 şi ianuarie 1995, iunie 2001 şi mai 2006, respectiv mai 2008 şi noiembrie 2011, a anunţat acum că va candida la preşedinţia Italiei, transmite agenţia Reuters.

Silvio Berlusconi are o vârstă înaintată, probleme de sănătate, iar cariera sa a fost brăzdată de mai multe scandaluri sexuale, însă politicianul doreşte să-şi ţină promisiunea făcută mamei sale, aceea de a ajunge, într-o bună zi, preşedintele Italiei, mai scrie Reuters.

Deocamdată nu există candidaturi oficiale, însă fostul premier este primul care s-a înscris în cursă. Noul preşedinte al Italiei va fi ales la începutul anului viitor de către Parlamentul de la Roma.

Un deputat din partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a precizat, sub protecţia anonimatului: “M-am întâlnit cu el de două ori în ultimele două săptămâni şi era foarte înflăcărat.”

O carieră plină de scandaluri. Analiştii nu-i dau prea multe şanse de reuşită

Silvio Berlusconi este premierul cu cei mai mulţi ani în funcţie în Italia postbelică. Politician, miliardar şi mogul de presă, el îşi face acum reclamă cu acelaşi entuziasm care l-a făcut să câştige de trei ori în alegerile parlamentare.

Pe de altă parte, în 2013, după o condamnare pentru fraudă fiscală, lui Berlusconi i s-a interzis temporar accesul la funcţii publice. Fostul premier este încă judecat pentru mituirea unor martori într-un dosar de prostituţie a unor minore, legat de petrecerile sale de acum peste un deceniu, cunoscute sub numele de Bunga Bunga.

Analiştii politici consideră că va fi extrem de dificil pentru Silvio Berlusconi să întrunească sprijinul necesar. În Italia, preşedintele ţării are rolul de a rezolva probleme şi de a debloca situaţii care privesc Guvernul, aşa cum a trebuit să facă de multe ori actualul şef al statului, Sergio Mattarella.

Liderul Partidului Democrat, de centru stânga, Enrico Letta, a exclus deja posibilitatea de a-l sprijini pe Berlusconi, afirmând că alegerea preşedintelui “trebuie să se bazeze pe o mare majoritate (…) altfel Guvernul se va destrăma imediat”.

Preşedintele se alege cu două treimi din voturile parlamentarilor

În Italia, candidaţii la preşedinţie nu îşi anunţă de obicei intenţiile înainte de alegerile parlamentare. Totuşi, Berlusconi, întrebat la o conferinţă din luna octombrie despre perspectivele sale prezidenţiale, afirma: “Cred că Silvio Berlusconi poate fi util ţării (…) Nu voi renunţa şi voi face ceea ce are nevoie ţara.”

Apoi, în luna noiembrie, el le-a trimis tuturor membrilor Parlamentului o antologie a discursurilor şi priorităţilor sale politice, promiţând să respecte o listă de valori liberale.

Preşedintele Italiei trebuie ales cu două treimi din voturile parlamentarilor, dar dacă după trei runde niciun candidat nu întruneşte acest barem, se cobară la 50% plus un vot. Berlusconi ar avea deci nevoie de încă 50 de voturi pe lângă cele ale blocului de centru-dreapta – dar nici măcar de acestea nu este sigur.