Gothaer România ia prin suprindere lumea asigurărilor și anunță că vrea să facă profit pe piața locală. Mai mult decât atât, planul pe trei ani presupune ca firma să își întoarcă integral banii pe care îi va fi investit în țara noastră. Menționăm că Gothaer, cea mai cunoscută societatea de asigurări mutuale din Germania, este deja prezentă de șase ani în România, perioadă în care nu a reușit să facă profit. Nemții au intrat prin preluarea fostei Platinum asigurări și, ulterior, au făcut majorări de capital aproape anual, pentru a acoperi cerințele de solvabilitate.

Într-un anunț sec și destul de vag, asigurătorul contrazice interpretările apărute în presă la finalul anului trecut, conform cărora ar încerca să iasă ordonat de pe piață prin renunțarea la vânzări.

Credem că orice companie trebuie să facă un pas în lateral din când în când pentru o retrospectivă asupra activității sale, în scopul alinierii acesteia cu condițiile economice actuale și totodată cu așteptările acționarilor săi. Din acest motiv, Gothaer a început să își analizeze portofoliul, liniile de business, costurile și performanța companiei în general, pentru a-și modela dezvoltarea viitoare pe piața locală. Obiectivul nostru principal este să atingem pragul de break-even, iar pentru acest lucru avem toate mijloacele necesare și o mare experiență în România”, a declarat Dr. Christopher Lohmann, CEO Gothaer Allgemeine AG și Președinte al Consiliului de Administrație Gothaer Asigurări Reasigurări.

 

Totuși, la o zi după ce Capital a scris în exclusivitate că Gothaer a avut discuții  inclusiv la nivelul ASF privind o  procedură numită “run off”, care presupune administrarea portofoliului rămas până la epuizare fără a mai vinde, chiar compania anunța că se va concentra asupra Germaniei și va gândi “o reașezare ordonată” a activităților din România.

Acum, planurile sunt total schimbate, deși tot Gothaer spune, anul trecut, că obiectivele pentru România sunt dificil de atins.

Între timp, Gothaer s-a despărțit de CEO-ul Anca Băbăneață și a adus la conducere un britanic, Leslie. J Breer.