Recurs la ADN, biometrie, crearea unei baze de date enorme cu informatii despre fiecare individ: se pare ca Europa va fi in curand indexata, iar cei care lupta pentru libertatile omului denunta crearea unei „societati de supravegehere” in numele luptei contra terorismului si imigrarii.

Avand inca vie amintirea atentatelor de la 11 septembrie 2001, un numar de tari precum Marea Britanie, si ea greu incercata de atacuri teroriste, Germania, Italia, tarile scandinave, renumite pentru respectul fata de drepturile omului, si-au inasprit legile impotriva terorismului.

Aceasta evolutie alimenteaza dezbateri recurente: pana unde poate democratia sa protejeze cetatenii, fara sa ameninte drepturile fundamentale ale acestora?

In Franta se incearca infiintarea unei imense baze de date a politiei numita „Edvige”, care a provocat ample discutii in contradictoriu, intrucat aceasta baza de date ar putea cuprinde informatii personale de ordin privat cum ar fi orientarea sexuala.

„Big Sister”, cum a fost numita aceasta baza de date, a fost pusa in legatura cu celebrul roman 1984 al scriitorului George Orwell. Expertii francezi argumenteaza crearea acestei baze de date afirmand ca „la scara europeana, tendinta generala este de a ne indrepta spre mai multa siguranta”.

In Suedia, o lege recenta si foarte controversata autorizeaza supravegherea mesajelor electronice si apelurilor telefonice in numele securitatii nationale.

In sfarsit, in Germania, serviciile de informatii interne, au de cativa ani puterea de a accesa date personale, iar Marea Britanie dispune de un registru de amprente genetice cuplat la o retea imensa de video-supraveghere.

In mai 2005 sapte state europene (Belgia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Olanda si Austria), au semnat tratatul de la Prume, care permite schimbarea de fisiere ADN, de amprente si date, in cadrul anchetelor politiei. Insa, expertii arata ca niciun cadru legislativ nu reglementeaza protectia acestor date.

Sursa: La Libre