Potrivit datelor Asociaţiei Bio-România suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut, în acest an, cu circa 50.000 hectare, de la 250.000 hectare anul trecut la aproximativ 300.000 de hectare în 2011.
Suprafaţa a crescut pentru că şi numărul celor care au decis să cultive în sistem ecologic s-a majorat de la an la an. “Acum s-a ajuns la un număr de 4.500 de agricultori în sistem eco, dar mulţi dintre ei deţin puţin teren şi un număr mic de animale”, a spus preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în anul 2006 erau înregistraţi 3.409 operatori în agricultura ecologică. Deşi în anul 2008 se ajunsese la aproape 4.200 de agricultori care cultivau eco, primii doi ani de criză şi-au spus cuvântul şi mulţi s-au retras sau şi-au suspendat activitatea.
Anul acesta însă, lucrurile şi-au mai revenit, spun specialiştii în domeniu, piaţa cere produse ecologice şi fermierii s-au întors la agricultura ecologică.
“Lucrurile au evoluat, dar dacă avem în vedere că suprafaţa agricolă a României este de nouă milioane de hectare, cea cultivată în sistem ecologic este încă foarte mică”, a mai spus Cioceanu.
Acesta estimează că piaţa produselor ecologice este de120-150 de milioane euro.