Timp de mai bine de un deceniu, analiștii militari au avertizat că forțele militare ale Chinei s-au dezvoltat intens, pentru a se asigura că Marina SUA va putea fi zdrobită, dacă, vreodată, va izbucni un al Treilea Război Mondial. De altfel, mulți cred că, acum, China poate fi numită o superputere a rachetelor.

După cum arată o analiză publicată de site-ul 19fortyfive, în ultimii doi ani, s-a acordat o atenție specială Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLAN), care a trecut printr-un program intensiv de modernizare, iar azi este cea mai mare forță navală din lume. Recent, PLAN a lansat cel de-al treilea portavion. Botezată „Fujian”, nava este primul portavion proiectat și construit integral în China, permițând Beijing-ului să-și încordeze mușchii în regiunea Indo-Pacific, și nu numai.

Beijingul a făcut, rapid, un mare salt înainte pentru a deveni o putere mondială majoră

În paralel, au existat speculații cu privire la eforturile Chinei de a dezvolta o aeronavă de vânătoare din generația a cincea și un bombardier stealth cu rază medie și lungă de acțiune. Beijingul a făcut, rapid, un mare salt înainte, devenind o putere mondială majoră.

Conform unui studiu RAND Corp., Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) s-a transformat dintr-o forță mare, dar învechită, într-o armată capabilă și modernă. Pentru SUA, îngrijorător ar trebui să fie ritmul cu care China a redus decalajul față de America, existând un risc suficient de mare ca Beijingul să depășească Statele Unite.

Cel mai mare arsenal de rachete balistice și de croazieră din lume

Conform unui raport al Pentagonului, capacitățile de rachete convenționale terestre ale Chinei s-au dezvoltat semnificativ în ultimele două decenii. La începutul anilor 2000, rachetele Chinei erau, în general, cu rază scurtă de acțiune.

În ultimii ani, China a dezvoltat cel mai mare arsenal de rachete balistice și de croazieră din lume, lansând mai multe sisteme noi de rachete. Multe dintre ele sunt capabile să transporte atât sarcini convenționale, cât și nucleare.

Succesul capitalismului roșu

China a reușit să finanțeze aceste proiecte multiple datorită economiei sale în plină expansiune. Această creștere explozivă a dus la bugete de apărare semnificativ mai mari, care, la rândul lor, au finanțat dezvoltarea multor sisteme militare noi – inclusiv a rachetelor balistice și de croazieră.

Cu toate acestea, Beijingul are mai puține rachete nucleare decât SUA.

O zonă în care rachetele chineze au reușit să le depășească pe cele americane este cea a rachetelor balistice cu rază medie și scurtă de acțiune. Este un tip de armă interzis prin Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, semnat de Statele Unite și Uniunea Sovietică.

China bate SUA la rachete hipersonice

Un alt domeniu în care Statele Unite au rămas în urma Chinei și a Rusiei este dezvoltarea rachetelor hipersonice. Anul trecut, Financial Times a relatat despre testul Chinei cu o rachetă hipersonică, care, teoretic, este capabilă să evite sistemele americane de apărare antirachetă. Viteza cu care chinezii au dezvoltat sistemul i-a surprins pe oficialii americani.

Astfel, China a făcut progrese semnificative în ceea ce privește armele hipersonice iar în acest moment, eforturile sale sunt foarte avansate.

Noile silozuri de rachete

Imaginile din satelit au dezvăluit că Beijing-ul construiește un al doilea câmp de siloz de rachete nucleare. Aceste silozuri adăpostesc rachetele balistice intercontinentale DF-41 (ICBM), despre care se crede că pot transporta mai multe focoase nucleare. Rachetele au o rază de acțiune estimată de 7.000 km, permițându-le să atingă ținte în Statele Unite. Ele se adaugă celor aproximativ de 100 de lansatoare ICBM mobile pe care Forța de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului le are deja în arsenal.