Premierul Florin Cîţu a oferit, miercuri, un interviu pentru Antena 3 în care a vorbit despre câteva dintre problemele de actualitate cu care se confruntă România.

“E o metodă inventată de Liviu Dragnea, dar văd că şi la politicienii noi prinde”

“Puteam să ieşim săptămână trecută (din criza politică – n.red.), era foarte simplu, dacă colegii de la USR nominalizau un alt ministru al Justiţiei. Acum, o altă soluţie pe care o avem este iarăşi foarte simplă: ori îşi retrag semnăturile de pe moţiune sau aşteptăm cu toţii şi e normal să facem aşa… am făcut o sesizare la CCR şi aşteptăm cu toţii soluţia.

Dacă soluţia dă dreptate celor care au depus moţiunea şi s-a depus depus legal şi regulamentar, foarte bine, mergem mai departe cu procedura. Dacă nu, ceea ce cred că se va întâmpla, oprim această procedură şi pot oricând să depună o altă moţiune, legal.

Problema nu este aici de procedura, ci de morală. A depune o moţiune împotriva propriului Guvern, doar PSD-ul a făcut aşa ceva, e o metodă inventată de Liviu Dragnea, dar văd că şi la politicienii noi prinde.

Cea mai mare problemă pe care o avem este să depui o moţiune alături de AUR. Aici este iarăşi o problemă de morală, însă fiecare trebuie să trăiască cu propria conştiinţă. Nu în ultimul rând, ca să treacă moţiunea, cei de la USR au nevoie de PSD. Se vede, este o coaliţie, din punctul meu de vedere toxică, PSD-AUR-USR în Parlamentul României”, a declarat, Florin Cîţu.

Cu cine nu va face niciodată Florin Cîţu alianţă la guvernare?

Întrebat cu cine nu este dispus să facă vreo alianţă, premierul Florin Cîţu a răspuns:

“E foarte simplu pentru mine. Nu fac Guvern cu PSD, asta să fie foarte clar. Şi nici cu AUR. Şi atunci rămâne o singură variantă: USR, UDMR, PNL. E singura soluţie pentru a guverna România în acest moment.

Avem reforme de făcut, nu trebuie să ne oprim aici. Orgoliile trebuie să nu primeze, ci interesul românilor. (…)

Aceste congrese interne pe care le avem şi noi şi ei (USR PLUS – n.red.) au influenţat oarecum deciziile în această perioadă. Ar fi bine să ne oprim cu toţii şi să analizăm la rece toată situaţia. (…) Nu am discutat cu domnul Dan Barna de ceva timp.”

Alianţă secretă pentru susţinerea lui Marcel Ciolacu drept premier?!

Florin Cîţu a comentat şi blatul de care multe voci l-au acuzat că l-ar fi făcut cu PSD şi Marcel Ciolacu.

“Tocmai pentru a înlătura astfel de discuţii, am spus astăzi clar şi este şi o decizie a Biroului Politic Naţional: fără guvernare cu PSD!

Să terminăm ipocrizia din spaţiul public. USR vrea să dea jos Guvernul actual, din care a făcut parte şi, ca să-i scutesc de ridicol, le-am acceptat demisiile… cu ajutorul PSD şi cu AUR. Deci nu este blat cu PSD când dai jos Guvernul, dar este blat cu PSD dacă PSD nu vrea să intre în discuţii aici. Trebuie să terminăm cu această ipocrizie. Sper că lumea vede aceste lucruri, nu le văd doar eu. PSD este inamicul public al PNL şi nu vom face niciodată guvernare cu ei.

Eu vă spun ce-am auzit vorbindu-se prin Parlament, pe la colţuri: susţinerea lui Marcel Ciolacu ca premier din partea acestei alianţe AUR-USR-PSD. Asta ar fi un dezastru pentru România.”

Când vin banii din PNRR?

Premierul Florin Cîţu a mai oferit detalii şi despre banii mult aşteptaţi de la Bruxelles prin PNRR.

“Am preluat eu Ministerul Investiţiilor, pentru a mă asigura că vom accelera şi vom aproba acest calendar şi vom aproba în această lună PNRR. După aprobarea PNRR, vom avea banii până la finalul acestui an (…) în noiembrie, cred eu, cel mai rapid.”

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin