“Am discutat astăzi cu prefectul judeţului Gorj, domnul Cristinel Rujan, pe tema suspendării cursurilor la unităţile de învăţământ din municipiul Târgu Jiu. Dânsul m-a asigurat că va propune în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca mâine, 28 februarie, unităţile de învăţământ să rămână închise pentru a fi dezinfectate. Este o măsură necesară pentru siguranţa elevilor şi vom întruni şi noi, la nivelul municipalităţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în scopul asigurării fondurilor necesare pentru dezinfectare. Rog, din nou, cetăţenii să-şi păstreze calmul, să se informeze doar din surse sigure, fie că este vorba de informaţiile pe care le trimitem către mass media, fie de cele publicate pe site-urile oficiale ale instituţiilor”, a spus Marcel Romanescu, potrivit agerpres.ro

Autoizolare la domiciliu

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că primul caz din România confirmat de infectare cu coronavirusul Covid-19 este un bărbat dintr-o localitate din judeţul Gorj, care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, starea acestuia fiind bună, fără a prezenta simptome.

Un număr de 166 de persoane din mai multe localităţi ale judeţului se află în autoizolare la domiciliu, fiind monitorizate de către medicii de familie şi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Potrivit sursei menționate, toate cele 166 de persoane nu prezintă semne clinice de boală, respectiv simptome specifice infecţiei cu virusul Covid-19.

Semne clinice de boală

“În perioada 20-27 februarie (ora 6,00) au fost recoltate şi trimise la laborator un număr de 73 de probe de la persoanele care au avut contact cu pacientul din Italia şi pacientul confirmat din judeţul Gorj. La nivelul judeţului avem în evidenţă un număr de 166 de persoane cu autoizolare la domiciliu. Aceste persoane sunt autoizolate la domiciliu, sunt monitorizate de medicii de familie care au fost anunţaţi şi de personalul din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Menţionăm că nu prezintă semne clinice de boală la această dată”, se arată în informarea DSP.

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a precizat că, la nivelul localităţii, se află în autoizolare la domiciliu peste 20 de persoane cărora li se asigură hrană zilnic pe perioada celor 14 zile în care trebuie să nu aibă contact cu nimeni.