În alocuţiunea sa de deschidere a summitului aniversar al NATO pe care îl găzduieşte la Washington, Joe Biden a anunţat trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina.

Mai multe ţări NATO au confirmat ajutorul

Aflat în defensivă pe plan intern, Biden a trimis un mesaj în deschiderea summitului.

„Rusia nu va învinge”, a spus el, conform AFP.

Casa Albă a publicat textul unei declaraţii comune care a fost semnată de cinci lideri din Alianță. Printre semnatari se află Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski.

Biden a participat marţi, 9 iulie, alături de liderii sau reprezentanţii acestora din cele 32 de ţări NATO la o ceremonie care marchează cea de-a 75-a aniversare a Alianţei Atlantice.

Sistemul de rachete este eficient în interceptarea rachetelor balistice ruseşti

Într-o declaraţie comună, mai multe ţări din Alianță, printre care SUA şi România, au confirmat trimiterea către Ucraina a unui total de cinci sisteme antiaeriene. Dintre acestea, patru sunt baterii Patriot.

Acest sistem de rachete sol-aer de concepţie americană este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice ruseşti.

Al cincilea sistem de apărare aeriană anunţat marţi este o baterie de SAMP/Ts. Este vorba despre un sistem de rachete franco-italian, despre care Italia se declarase pregătită pentru livrare.

NATO, Ucraina
SURSĂ FOTO: Dreamstime

România își oferă sistemul Patriot

La rândul ei, România își oferă sistemul Patriot, conform unei decizii a CSAT luate luna trecută. În declaraţia comună publicată de Casa Albă, a fost anunțată și o noua baterie oferită de către SUA.

Aceasta reprezintă o schimbare faţă de ceea ce i s-a promis Kievului în ultimele săptămâni, după apelurile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski.

Aliaţii s-au angajat să furnizeze și mai multe sisteme Patriot sau sisteme echivalente „în acest an”. S-au angajat să ofere și „zeci” de sisteme tactice de apărare aeriană „în următoarele luni”.

Mai mult, SUA vor reprograma livrarea unor baterii de rachete deja programate. Astfel, Kievul poate dispune de „sute de interceptoare sol-aer suplimentare pe parcursul anului viitor”, potrivit declaraţiei comune a SUA, Ţărilor de Jos, României, Germaniei, Italiei şi Ucrainei.

„Mesajul nostru către Moscova şi către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi neclintit”, au transmis cei cinci lideri din NATO în finalul declaraţiei lor comune.