Cancelarul german Angela Merkel şi şeful statului francez Emmanuel Macron se vor deplasa la 17 martie la Istanbul pentru discuţii despre migranţi şi Siria cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat acesta din urmă presei din Turcia, potrivit AFP şi Reuters, după cum relatează Agerpres.

“Ne vom reuni la Istanbul săptămâna viitoare, marţi (17 martie – n.r.)”, a declarat Erdogan într-o discuţie cu presa turcă în avionul care l-a adus înapoi în Turcia de la Bruxelles.

El a mai spus că la summit ar putea să participe de asemenea şi premierul britanic Boris Johnson.

Erdogan s-a întâlnit deja cu preşedinta Comisiei Europene

Erdogan a atras atenţia totodată că Turcia nu intenţionează să îşi închidă punctele de trecere a frontierei spre Europa pentru moment şi că Grecia trebuie să îşi deschidă în prezent graniţa.

Liderul turc s-a întâlnit luni la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fără ca la finalul discuţiilor să fie publicată o declaraţie comună sau să fie susţinută o conferinţă de presă comună, aşa cum era planificat.

Această întâlnire a fost convocată de urgenţă după ce Turcia a anunţat în urmă cu două săptămâni deschiderea frontierelor sale cu Europa pentru a permite miilor de migranţi să plece de pe teritoriul său, provocând un aflux la frontiera cu Grecia.