Miercuri, 10 iulie 2019, e ultima zi în care se pot face înscrierile în Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu – AFM.

Programul se adresează românilor ale căror gospodării nu sunt racordate la rețeaua electrică și care, astfel, pot primi bani pentru aceste panouri solare. Mai exact, vizați de această măsură sunt cei care dețin o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM în cadrul programului.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă. În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista depusă.

Suma solicitată poate ajunge la 25.000 de lei. Banii nu se primesc toți odată, ci eșalonat, pe toată durata derulării proiectului, fiind gestionați de primăria de care aparține respectiva gospodărie.

Pentru acest an, programul beneficiază de un buget total de 230 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că sprijin financiar pentru mai mult de 9.000 de gospodării. Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adică cei interesați nu vor fi nevoiți să plătească niciun ban pentru cumpărarea și instalarea panourilor.