”Am mandatat-o pe Sulfina Barbu să se ducă mâine la Cluj pentru a discuta cu ANOFM și cu sindicatele din Cluj, inclusiv Nokia, pentru a găsi soluții accesare a Fondului European de Ajustare la Globalizare. Avem nevoie de o cofinanţare de aproximativ 30-35% şi obiectivul Guvernului este să obţinem bani europeni pentru sprijinirea angajaţilor de la Nokia”, a spus premierul Emil Boc.
El a precizat că ministrul Muncii va prezenta Guvernului, săptămâna viitoare, o informare pe această temă.
FEAG este un nou fond european creat pentru a finanţa sprijinul individual acordat lucrătorilor disponibilizaţi datorită globalizării. Beneficiarii acestui fond sunt lucrătorii afectaţi de concedieri ca urmare a globalizării. Un stat membru poate solicita Comisiei Europene finanţare din FEAG atunci când peste 1.000 de lucrători sunt concediaţi.
Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.
Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane euro.