Răvan Cuc şi fratele său Tudor, fondatorii Plus GSM, au vândut la începutul anului 2008 reţeaua de 54 de magazine, care ajunsese al treilea partener, ca mărime, al Orange la nivel naţional, către firma Kahn International, care administrează reţeaua Fonomat şi care este controlată de fondul spaniol GED Capital. Tranzacţia a fost evaluată la acea dată la circa 10 mil. euro, însă acum, la aproape şapte ani de la încheierea contractului de vânzare, Răzvan Cuc spune că a încasat sub 5 mil. euro.

„După vânzarea reţelei Plus GSM mi-am luat un an sabatic şi ulterior am decis să mă orientez către imobiliare şi m-am alăturat soţiei mele (Ramona Cuc n.red.) care avea deja o agenţie imobiliară funcţională“, a declarat Răzvan Cuc la relansarea Re/Max România.

Răzvan Cuc nu este străin de afacerile imobiliare. În perioada 2005-2006, antreprenorul clujean a cumpărat prin intermediul agenţiei imobiliare Grup de Lux, condusă de soţia sa, mai multe loturi de teren, care însumează aproape 90 hectare, în comuna Jucu. Această concentrare de teren a avut loc chiar înainte ca Nokia să îşi deschidă fabrica de la Cluj, situaţie care în 2008 a atras atenţia DNA, care a făcut cercetări în privinţa împrejurărilor în care anumite persoane fizice sau juridice au cumpărat terenuri la Jucu înaintea relocării fabricii de telefoane.

Acum, omul de afaceri spune glumind că „pe terenul de la Jucu pasc oile“. Aceasta nu este singura afacere imobiliară care i-a dat bătăi de cap lui Răzvan Cuc. Tot prin intermediul agenţiei sale Grup de Lux, el a vrut să cumpere hotelul Continental din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. În mai 2008 a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu firma Ardeleana, controlată de omul de afaceri Dorel Tamaş, în baza căruia a achitat un avans de circa 2 mil. euro, preţul de vânzare fiind stabilit la 10 mil. euro. Ulterior, cumpărătorul s-a răzgândit din cauza unor restricţii privind înstrăinarea imobilului. Din acel moment, cele două părţi au intrat într-un conflict juridic în care cumpărătorul îşi vrea avansul înapoi, iar vânzătorul invocă restul sumei de 8 mil. euro. Astăzi, Răzvan Cuc cataloghează această achiziţie ca fiind cea mai dezastruoasă investiţie imobiliară pe care a făcut-o vreodată.

Totuşi, el se laudă că a făcut şi afaceri imobiliare profitabile. A cumpărat un teren pe care l-a vândut după doi ani, în perioada de „boom“ imobiliar, la o valoare de cinci ori peste preţul de achiziţie.

Un nou început

Acum, Răzvan Cuc spune că experienţa antreprenorială dobândită cu reţeaua Plus GSM şi cu afacerile imobiliare prin care a trecut îl vor ajuta să relanseze reţeaua americană de francize imobiliare Re/Max. Intrată pe piaţă în 2007, franciza Re/Max a atins punctul maxim de extindere în 2008, când avea la nivel de ţară 20 de unităţi, din care 13 în Bucureşti. Criza a redus numărul de francizaţi la şapte, iar managementul european al Re/Max a decis să îi retragă lui Adrian Şişchin master fraciza de pe regiunea României.

„În urmă cu patru ani am decis să cumpăr o franciză Re/Max, după ce am fost invitat de Adrian Şişchin la prima Convenţie de la Viena organizată de americani“, spune Răzvan Cuc. După ce şi-a afiliat agenţia Grup de Lux reţelei Re/Max, antreprenorul a ajuns să deţină master franciza Re/Max în România şi este hotărât ca, în decursul a zece ani, să ajungă la 110 birouri şi 1.000 de agenţi imobiliari.

Deocamdată are doar şapte birouri cu 70 de agenţi imobiliari: două în Cluj, două în Braşov şi câte unul în Arad, Bucureşti şi Bistriţa, iar până la finalul anului vrea să ajungă la 12 francizaţi. Pentru anul viitor, Cuc îşi propune să crească numărul de birouri Re/Max la 27 de unităţi şi să îşi dubleze afacerile la 800.000 de euro. Noile birouri vor fi deschise în Suceava, Cluj şi Bacău. Potrivit antreprenorului, valoarea francizei este simbolică faţă de practicile europene şi se apropie de valoarea unei francize Fornetti. Obiectivul său este ca fiecare agent imobiliar din cadrul reţelei să genereze anual venituri din tranzacţii în valoare de 20.000 de euro.

La nivel mondial, Re/Max este prezent în 97 de ţări, cu peste 6.400 de birouri şi 93.000 de agenţi, iar în Europa are 1.500 de francize şi mai mult de 12.500 de agenţi.

Răzvan Cuc este prezent în noua ediţie a TOP 300 Capital. Doar din TOP 300 cei mai bogaţi români, de vineri, 7 noiembrie, la chioşcuri, puteţi afla cum a evoluat averea lui.