Celed este un băiat de 7 ani, vândut de tatăl său drept ajutor de cioban la o stână. Scurtmetrajul cu același nume surprinde momente cutremurătoare din viața copilului și toate greutățile prin care trece la o vârstă atât de fragedă, conform unui comunicat.

Încă de la lansare, producția a primit aprecierea criticilor de film și cinefililor atât din țară, cât și din străinătate, a primit două premii – Mențiunea specială la ZFR, în cadrul TIFF 2019, și Premiul publicului la Filmfestival Munchen, tot în 2019, dar a avut și selecții în cadrul unor festivaluri internaționale de prestigiu. Celed a fost proiectat în 2019 în cadrul Festivalului de Cortos de Bogota, Festivalului Internațional du Film de Montagne – Autrans, la Tirana International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival, și a fost nominalizat în 2020 la Premiile Gopo pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj românesc.

Povestea scurtmetrajului scris și regizat de Anghel Damian continuă să se facă auzită. În săptămâna 24-30 august 2020, Celed a concurat la OFF (Odense Film Festival) și la Busan International Short Film Festival, cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj din Danemarca, respectiv Coreea de Sud. În cadrul OFF, Celed a fost selectat la categoria Youth și în Competiția principală, fiind proiectat de șapte ori în cadrul evenimentului. În cadrul BISFF, filmul a concurat în Competiția principală.

“Faptul că în acest an, 2020, când totul a stat pe loc, granițele s-au închis și pandemia a acaparat orice știre, filmul meu de scurtmetraj circulă internațional pe mai multe continente, în contexte competitive de cel mai înalt nivel profesional, e mai mult decât măgulitor. Cea mai mare împlinire a unui artist vine atunci când munca lui e văzută, înțeleasă și apreciată de un public cât mai larg. Pot spune că destinul acestui film mi-a adus o bucurie care îmi va ține drept motivație multă vreme de acum înainte”, a spus Anghel Damian.

Despre OFF și BISFF

Înființat în anul 1975, Festivalul Internațional de Film de la Odense este cel mai vechi și mai cunoscut festival de scurtmetraj din Danemarca și unul dintre cele mai importante festivaluri de film din spațiul scandinav, având la ediția de anul trecut un public de 35.000 de spectatori. Totodată, Festivalul este Oscar Qualifying și European Film Awards Qualifying.

Festivalul Internațional de scurtmetraj din Busan BIFF, anterior Pusan International Film Festival, PIFF, desfășurat anual în Haeundae-gu, Busan, Coreea de Sud, este unul dintre cele mai semnificative evenimente de acest gen din Asia. Inaugurat în 1980, BISFF a fost lansat cu scopul de a aduce noi nume în cinematografie. De asemenea, festivalul este Oscar Qualifying.

Ce urmează?

În perioada 20-26 septembrie 2020, Celed ajunge în Grecia! Filmul va fi proiectat în Competiția principală a celui mai vechi și important festival de film de scurtmetraj – Drama Film Festival, care este European Awards Qualifying.

“Viața mea e împărțită în mai multe planuri în momentul de față. Din perspectiva actorului, continuăm proiectul de suflet VLAD, apoi încercăm să revenim în teatre la începutul lui octombrie. Din perspectiva regizorului, pregătesc un scurtmetraj și lungmetrajul meu de debut. Din perspectiva scenaristului, lucrez de zor la continuarea VLAD, la un alt serial care e în fază incipientă și la un proiect surpriză, cu regizorul Jesus del Cerro și cu actorul și producătorul Codin Maticiuc, gașca de la Miami Bici pusă pe doborât noi recorduri. Va urma… :)”, a declarat Anghel despre proiectele sale prezente și viitoare.

Scurtmetrajul Celed a fost produs de Aparte Film & Michelangelo Films, cu sprijinul CNC, Fundația 9 – Fondul Lucian Pintilie & Adrian Ghenie.