Miercuri, președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat public că trimiterea unor trupe militare americane pentru apărarea Ucrainei de un posibil atac rus „nu este luată în calcul”. Joe Biden a explicat că Ucraina nu poate beneficia de ajutor militar deoarece nu este membră NATO, potrivit AFP şi Reuters.

Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent. Există o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri din NATO, o obligaţie sacră care nu se extinde şi la Ucraina.”, a declarat Joe Biden.

„Vom fi obligaţi să întărim prezenţa NATO în partea estică”

Joe Biden a explicat că un posibil atac rus în Ucraina va atrage cu sine prezenţa armatei americane pe teritoriile ţărilor membre NATO din Europa de Est.

Vom fi probabil obligaţi să ne întărim prezenţa în ţările NATO pentru a le linişti în special pe cele din partea estică. În plus, am spus cu claritate că vom furniza şi mijloace de apărare Ucrainei”, a explicat Joe Biden.

Rusia, amenințată cu sancțiuni grave dacă va ataca Ucraina

De asemenea, Joe Biden a spus, joi, că l-a avertizat pe Vladimir Putin cu sancţiuni economice „cum nu a mai văzut” dacă va ataca Ucraina.

Am fost foarte clar că, dacă într-adevăr invadează Ucraina, vor exista consecinţe grave, consecinţe economice cum nu a mai văzut”, a declarat Joe Biden la Casa Albă.

Rusia, atacată din trei părți diferite

În contextul actual, Statele Unite ale Americii, NATO şi Kievul acuză Rusia că trimite trupe militare la granițele cu țara vecină din sud, Ucraina, urmărind un atac militar.

Rusia susține că implicarea NATO în disputele diplomatice cu Ucraina, plus ambiţiile ucrainene de a se alătura Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sporesc materializarea unei confruntări militare. De asemenea, Moscova a explicat că acțiunile respective constituie o amenințare pentru securitatea poporului rus. Miercuri, Vladimir Putin a spus că Rusia are „dreptul de a-şi proteja securitatea”, menționând că a permite NATO să se apropie de granițele țării fără a reacţiona ar fi „criminal.”