Într-o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, președintele Klaus Iohannis a declarat că situația de la granița cu Ucraina rămâne „preocupantă” și că trebuie continuate eforturile „pentru dezescaladarea situației”, dar și pentru „consolidarea apărării colective în cadrul NATO”.

Totodată, șeful statului a făcut referire și la situația de securitate de la granițele Uniunii Europene.

„Abordând situația de la granița Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migrației, situație care afectează mai multe state membre UE. Totodată, Președintele României a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu statele membre afectate direct și a evidențiat importanța unui răspuns unitar la aceste amenințări”, se arată într-un comunicat de presă.

De menționat este faptul că, pe lângă problemele menționate anterior, în cadrul reuniunii, au fost abordate, în principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, prețurile la energie, situația tensionată de la granița Uniunii Europene.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a prezentat prioritățile şi așteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021.

Șeful statului a vorbit despre cele mai recente evoluții marcate de apariția unei noi tulpini a coronavirusului, subliniind, în acest context, importanța menținerii unității statelor membre, a coordonării strânse şi a dialogului constant între țările UE, astfel încât să nu fie afectată libera circulație sau Piața Internă a Uniunii.

Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei de COVID

„Președintele României a evidențiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile vaccinării și prin combaterea dezinformării”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Referitor la creșterea prețurilor la energie, șeful statului a precizat că acesta rămâne unul de actualitate și va fi din nou abordat la următoarea reuniune a Consiliului European.

„Situația este preocupantă, iar consecințele socio-economice sunt evidente și afectează semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar și competitivitatea la nivel național și la nivelul Uniunii. În acest sens, Președintele României a reamintit că este nevoie de soluții pe termen scurt și mediu, capabile să prevină eventuale perturbări în aprovizionarea cu energie și care să diminueze efectul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Totodată, Klaus Iohannis a ținut să transmită felicitări Președinției slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii.