Va fi haos la granița României! Preşedintele Asociaţiei Patronale Resto Constanţa trage un semnal de alarmă în acest context. Acesta susține că toate restricțiile privind accesul în România pentru a limita răspândirea Omicron afectează circulaţia a mii de turişti moldoveni, care au deja rezervări pentru vacanţe în ţara noastră, imediat după Revelion, pentru a petrece sărbătorile pe rit vechi.

Potrivit acestuia, turiștiii aveau rezervări pentru perioade cuprinse, în marea majoritate, între 3 şi 12 ianuarie 2022, pentru petrecerea Sărbătorilor pe rit vechi. Pe de altă parte, noile propuneri care se iau în calcul a fi adoptate prevăd ca românii şi cetăţenii europeni care vin din ţări din afara UE să aibă un test negativ PCR pentru COVID-19, făcut cu 48 de ore înainte, spre deosebire de aceia care sosesc din ţări ale UE, caz în care testul PCR poate fi făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

″În cazul turiştilor moldoveni care au achiziţionat deja vacanţe în România şi care deţin vouchere de cazare de la agenţiile de turism moldovene sau româneşti, vorbim de un procent de aproape 100% turişti vaccinaţi, pentru că acestea au fost condiţiile înscrierii în vacanţele pentru România, aşa cum erau anunţate restricţiile cu 1-2 luni înainte, când a început de fapt munca agenţiilor de turism de concepere a pachetelor turistice, de promovare şi de vânzare a lor.

Reducerea la maximum 48 de ore a termenului în care poate fi efectuat testul PCR, pentru turişti vaccinaţi şi copiii peste 12 ani ai acestora, care de asemenea trebuie supuşi testului PCR – consider că trebuie reanalizate şi reconfigurate şi facem această solicitare în special pentru cei care pot dovedi voucherul de cazare în România, ca turişti, sau dovada participării într-o excursie de grup organizată”, a precizat Martin.

De cealaltă parte, Denis Iurcu, touroperator Dartur Prim Chişinău, a tras și el un semnal de alarmă în acest context. Acesta a precizat că noile măsuri pe care autorităţile din România vor să le adopte pentru a preîntâmpina nouă tulpină a virusului Omicron pot prejudicia esenţial fluxul de turişti din Republica Moldova, adăugând că numărul rezervărilor doar pentru perioada 2-12 ianuarie este de ordinul sutelor.

“Pe parcursul lunii noiembrie, la agenţia noastră deja am avut rezervări din partea a sute de turişti, aproximativ 200 rezervări pentru perioada 3 – 12 ianuarie 2022, pentru petrecerea Sărbătorilor pe rit vechi la munte”, a afirmat Iurcu.

Cum vor fi afectați turiștii de noile măsuri

În acest context, pentru a se evita situații neplăcute, reprezentanţii agenţiilor de turism solicită reevaluarea condiţiilor în care turiştii moldoveni pot veni în România astfel încât să nu existe diferenţe între cetăţenii UE şi cei din Republica Moldova.

“Ne străduim să asigurăm securitate maximă şi rezervări au avut în exclusivitate cei vaccinaţi. Domeniul turismului a fost cel mai grav afectat şi orice decizie urmează a lua în consideraţie şi acest aspect. Astfel, propunem că pentru cei vaccinaţi cu vaccin recunoscut în UE să fie exclus suplimentar şi testul PCR”, precizează sursa citată.