Cheia dezvoltarii economice in SUA a constituit-o majorarea cheltuielilor de consum, care au crescut substantial fata de ultimul trimestru al anului trecut. In ciuda rezultatelor economice obtinute in primele trei luni ale anului, economistii continua sa ceara o noua reducere a ratei dobanzii din partea Rezervei Federale. La sfarsitul lunii martie, Fed a redus rata dobanzii directoare cu 0,5%, la 5%. Este a treia reducere, dupa ce mai operase reduceri de cate 0,5% pe 3 si 31 ianuarie 2001.
Sectorul IT vinde mai putin
„Incepand cu a doua parte a anului 2000, cresterea economica s-a redus simtitor fata de ritmul ultimilor ani. Insa nu se poate vorbi de recesiune, in timp ce PIB este in crestere”, afirma presedintele unei firme de consultanta din Ohio, citat de CBS. Investitiile, cel mai bine reprezentate de cheltuielile de capital, au crescut cu 1,1% in primele trei luni, in timp ce in ultimul trimestru al anului trecut au scazut cu 0,1%. Cheltuielile facute de companii pentru formarea bruta de capital au crescut cu un procent nesemnificativ in comparatie cu media inregistrata in ultimii ani, cand depaseau 20%. Cheltuielile de capital au scazut in special in domeniul achizitiilor de echipamente hardware si software, pentru al doilea semestru consecutiv. Incetinirea cresterii economice a SUA a fost cauzata, in cea mai mare parte, de scaderile inregistrate in sectorul inaltei tehnologii. In ultimele sase luni, productia de computere, periferice si echipamente telefonice a crescut cu o rata anualizata de doar 19%, fata de 64% in perioada anterioara.
Europa a demonstrat, cel putin pana in prezent, ca nu poate prelua rolul de motor al economiei mondiale, care apartine SUA. Acum un an, ministrul de finante german, Hans Eichel, declara ca vechiul continent este pe punctul de a deveni principalul factor de prosperitate. Afirmatiile se intemeiau pe o prognoza optimista privind cresterea economica a Germaniei de 4,4% in primul semestru al anului 2000. Numai ca ritmul de dezvoltare a scazut la numai 1% in urmatoarele sase luni. Iar prognozele pentru economia germana sunt in continua scadere pentru acest an, prevazand o crestere maxima de 2%, din cauza scaderii exporturilor. Economistii independenti sunt si mai reticenti si vad o crestere, in acest an, de 2,25% pentru tarile din zona euro, si 1,8% pentru Germania.
Cand Germania stranuta, UE are febra
Economia germana este vitala pentru Uniunea Europeana. O scadere a vanzarilor Renault in Germania, in primele doua luni ale acestui an, cu 20%, a provocat o revizuire a estimarilor privind economia franceza. Ministerul francez de finante a comunicat pe 21 martie o micsorare a ratei de dezvoltare pentru economia franceza de la 3,3% la 2,9%. Germania, cu 82 milioane de locuitori, conteaza pentru doua treimi din produsul intern brut al tarilor din zona euro. Este de neconceput un boom economic european fara un suport masiv din partea Germaniei. Iar reducerea ritmului in America de Nord afecteaza exporturile germane. Companii precum DaimlerCrysler, Siemens si compania de software, SAP, au construit sau cumparat mari operatiuni comerciale in SUA. O scadere a vanzarilor in tarile de peste ocean afecteaza veniturile acestor mari corporatii. Thyssen-Krupp a avertizat, la inceputul lunii mai, ca se asteapta la o deteriorare a indicatorilor financiari, in special din cauza cererii scazute de pe piata americana. La randul sau, presedintele companiei Continental a afirmat ca singurul risc este America de Nord, dupa ce a vazut cifrele care indicau o scadere drastica a vanzarilor pe aceasta piata.
Europenii au o perceptie diferita in privinta masurilor de stimulare a cresterii economice. Este foarte putin probabil ca Banca Centrala Europeana – BCE – sa urmeze exemplul dat de FED si sa micsoreze rata dobanzii directoare. Principalul scop al consiliului de conducere al bancii europene este lupta impotriva inflatiei.
Analistii economici nu sunt insa de acord cu ingrijorarea bancii europene privind pericolul inflationist. Majorarea ratei inflatiei in cursul anului trecut s-a datorat in principal exploziei pretului la titei cu 13,3%. O data cu scaderea preturilor la energie, rata inflatiei va scadea corespunzator. In schimb, motivele pentru scaderea dobanzilor sunt mai multe. Cresterea economica a zonei euro este estimata la numai 2,8% pentru acest an, in comparatie cu 3,5% atins in vara lui 2000. Europa nu se poate proteja de efectele negative inregistrate pe alte meridiane, considera oamenii de afaceri europeni. Acesta este motivul pentru care industriasii cer bani mai ieftini pentru a-si relansa productia. „BCE trebuie sa micsoreze dobanda directoare pentru a veni in sprijinul redresarii economiei globale”, considera un bancher din afara zonei euro. O reducere a dobanzilor este urmata de cresterea economiei la un interval cuprins intre 9 si 18 luni. Daca nu se iau masuri imediate, recesiunea europeana nu va mai putea fi stavilita.
Romania, care si-a orientat comertul in cea mai mare parte spre tarile europene, este mult mai afectata de evolutia de pe aceste piete. Deja in ultima luna cresterea exporturilor romanesti s-a incetinit, iar devalorizarea euro favorizeaza importurile, agravand deficitul balantei de plati.