Autorităţile americane ar putea limita transporturile aeriene interne pentru a opri răspândirea coronavirusului, a declarat duminică Anthony Fauci, directorul Institutului naţional de boli alergice şi infecţioase, transmite dpa, conform Agerpres.

„Nu vreau să alarmez oamenii, dar, având în vedere răspândirea la care asistăm, orice este posibil”, a afirmat Fauci la postul Fox News.

Cinci state americane, printre care New York şi California, au declarat deja stare de urgenţă după ce numărul cazurilor de contaminare a ajuns la câteva sute.

Statul Washington, zona cea mai afectată, a confirmat duminică încă două decese, ce ridică la 18 bilanţul în acest stat şi la 21 la nivel naţional.

„Nu cred că (măsurile) ar fi atât de draconice încât nimeni să nu intre şi nimeni să nu iasă”, a mai spus Fauci, potrivit căruia restricţiile ar putea implica limitarea călătoriile şi ţinerea la distanţă a persoanelor de spaţiile aglomerate, în ceea ce el a numit „distanţare socială”.

Peste 500 de cazuri semnalate în SUA

O hartă interactivă pusă la punct de Universitatea Johns Hopkins indică peste 500 de cazuri de contaminare la nivelul SUA, unde au fost anulate deja festivaluri şi conferinţe importante.

Duminică, senatorul de Texas Ted Cruz a anunţat că intră în carantină autoimpusă după ce a intrat în contact, la o conferinţă a conservatorilor, cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus.

În largul coastelor Californiei, în jur de 3.500 de pasageri şi membri de echipaj de pe nava de croazieră Grand Princess speră să poată debarca în sfârşit luni, după cinci zile în care nu s-a permis andocarea.

Cel puţin 21 de persoane de pe navă au fost confirmate cu coronavirus, fiecare pasager urmând să fie testat înainte de a i se permite să părăsească nava.