Sancțiunile adoptate la sfârșitul anului trecut s-au concentrat asupra navelor de instalare a țevilor pentru Nord Stream 2 și au oprit construcția conductei de 10,5 miliarde de dolari,  concepute pentru a transmite gazul rusesc în Germania, pe sub marea Marea Baltică.

Îndrumările pe care Departamentul de Stat le-a publicat marți pe site-ul său web extind măsurile de anul trecut, pentru că se vor aplica sancțiuni și companiilor care furnizează servicii, facilități sau finanțare pentru „modernizări sau instalarea de echipamente” pentru navele care vor lucra pentru Nord Stream 2.

Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că conducta va crește influența Rusiei în Europa și îi va permite să ocolească o rețea de conducte care traversează Ucraina, un partener american. Moscova și compania rusă înregistrată în Elveția, care construiește conducta, Nord Stream 2 AG, au căutat modalități de finalizare a proiectului.

Ghidul de marți „este un răspuns adecvat, mai ales având în vedere că există mai mult de lucru”, a declarat Francis Fannon, secretar de stat adjunct pentru resurse energetice. „Vrem să ne asigurăm că toate părțile sunt conștiente că ar putea intra sub sancțiunile noastre”, scrie The Wall Street Journal.

Sancțiunile de anul trecut împotriva companiilor care furnizau navele de lansare a țevilor au făcut ca nava-cheie a proiectului să fie retrasă. Noua strategie vizează nava pe care unii oficiali americani care urmăresc proiectul consideră că Nord Stream 2 AG a ales-o ca navă de schimb.

Această navă rusă, Akademik Cherskiy, nu posedă echipamente și specificații adecvate pentru a lansa ultimii kilometri de conducte Nord Stream 2, deci ar trebui să fie rearmată. La începutul acestei luni, nava a părăsit Germania, unde a fost ancorată fiind staționată actualmente în enclava rusă Kaliningrad.

„Am dori să subliniem că Nord Stream 2 este un proiect cu toate permisele obținute, construit în conformitate cu legislația națională și internațională aplicabilă”, a spus un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 AG. „Suntem forțați să căutăm noi soluții.”

Conducta a întâmpinat alte obstacole recente înainte de ultima acțiune a SUA. Otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi din luna august au dus la cereri din partea , un susținător ferm al conductei, pentru a se distanța de aceasta.

Locatarul rus al unei barje specializate care a fost menționat ca un posibil participant la finalizarea proiectului și-a declarat refuzul de a lucra la Nord Stream 2.

Luna trecută, Grupul Internațional al Cluburilor de Protecție și Indemnizare, un grup de asigurări și despăgubiri maritime de top, a anunțat că, din cauza amenințării cu sancțiunile SUA, „nu va exista asigurarea clubului pentru nicio activitate care implică sau are legătură cu” Nord Stream 2.

Ghidul de marți afirmă că Departamentul de Stat și al Trezoreriei sunt pregătite să „folosească întreaga gamă de sancțiuni pentru a opri construcția”. Se așteaptă să fie incluse mai multe sancțiuni în proiectul de lege privind autorizarea cheltuielilor pentru apărare la sfârșitul acestui an.