Guvernul britanic s-a felicitat joi, în privinţa încercării de a adera la Banca de Investiții în Infrastructură din Asia, care a fost înființată de către Beijing, dar a provocat o reacție furioasă peste Atlantic.

Iată ce spune Financial Times: „Un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru Financial Times că decizia britanică a fost luată "practic fără nicio nici o consultare cu SUA" și într-un moment în care G7 a discutat modul de abordare a noii bănci. "Suntem îngrijorați cu privire la o tendință constantă de acceptare a Chinei, care nu este cel mai bun mod atunci când ai de-a face cu o putere în creştere", a declarat oficialul american. Oficialii britanici au fost mai rezervaţi în a protesta public faţă de criticarea Chinei în privinţa manipulării protestelor pro-democratice din Hong Kong, în timp ce domnul Cameron a precizat că nu mai plănuieşte să se întâlnească cu Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului – după o întâlnire în 2012 care a determinat un răspuns furios al Beijingului.”

Trezoreria britanică a negat acuzaţiile, spunând că SUA au fost consultate în mod corespunzător. Disputa între cele două puteri este un eveniment destul de rar, de obicei Marea Britanie și SUA fiind aliați apropiați şi până acum s-au abţinut de la a-şi aduce critici în mod public.

În ultimii ani, atât premierul David Cameron și cancelarul George Osborne au vizitat China, cu planuri ambițioase de consolidare a relațiilor financiare. Efortul a fost atacat de ambele părți – când Cameron a vizitat țara în 2013, un editorial furios apărut în ziarul de stat chinez Global Times a condamnat întâlnirea cu Dalai Lama și a sugerat că Regatul Unit a fost lipsit de importanță pentru China.