"ISIS a folosit aceste vehicule în scopul angajării în activități de tip militar şi activități teroriste", a declarat  pentru ABC News fostul ambasador american la ONU, Mark Wallace. "Aproape în fiecare material video de propagandă al ISIS, apare o flotă – un convoi de vehicule Toyota și aşta ne intrigă foarte mult."

Toyota a anunţat într-o declarație oficială că are o politică strictă de a nu vinde vehicule grupărilor care le pot utiliza pentru activitățile paramilitare sau teroriste, dar notează că nu poate controla dacă vehiculele sale sunt re-vândute, furate şi nu poate cunoaşte poziţia lor după ce pleacă de la dealeri.

 

 

"Ne-am angajat să respectăm pe deplin legile și reglementările din fiecare țară sau regiune în care ne desfășurăm activitatea, si cerem ca dealerii și distribuitorii noștri să facă același lucru", se arată în declarația Toyota. "Sprijinim ancheta demarată de Departamentul Trezoreriei SUA privind lanțurile de aprovizionare internaționale  și fluxul de capital și bunuri în Orientul Mijlociu."

Vehiculele prezentate în videoclipurile ISIS sunt modele Toyota mai vechi, potrivit ABC. Hyundai, Mitsubishi și Isuzu apar de asemenea în filmele de propagandă, deși sunt într-o pondere mai mică. Este posibil ca unele dintre vehiculele Toyota să fi fost introduse ilegal în regiunile cu pricina, a declarat un purtator de cuvant militar irakian.