„O ingerinţă externă distructivă, în special în situaţia actuală extrem de tensionată, este inacceptabilă. Este o cale directă spre arbitrar şi o baie de sânge”, afirmă Ministerul de Externe rus într-un comunicat. 

„Vedem în acţiunile fără jenă ale Washingtonului o nouă demonstraţie de ignorare totală a normelor şi principiilor dreptului internaţional”, adaugă MAE rus. 

„Îi invităm pe politicienii venezueleni rezonabili, care se opun guvernului legitim al lui Maduro, să nu devină pioni ai unei partide de şah străine”, continuă comunicatul. 

Totodată, Rusia a avertizat joi SUA să nu intervină militar în Venezuela, un aliat apropiat Moscovei, afirmând că o astfel de acţiune ar putea declanşa o catastrofă, potrivit Reuters. 

Într-un interviu acordat revistei ruse „Mejdunarodnaia jizni” („Viaţă internaţională”), publicat joi, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova va fi alături de Venezuela pentru a-i proteja suveranitatea şi principiul neamestecului în problemele sale interne. 

Întrebat asupra perspectivei unei intervenţii militare a SUA în Venezuela, Riabkov a spus că Washingtonul ar trebui să aibă o poziţie clară în această privinţă. 

„Avertizăm împotriva unei astfel de evoluţii”, a spus el.”Considerăm că acesta ar fi un scenariu catastrofal care ar putea zdruncina fundamentele modelului de dezvoltare pe care îl vedem în America Latină”, a subliniat Riabkov. 

„Venezuela este prietenă cu noi şi partenerul nostru strategic”, a afirmat în interviul menţionat Serghei Riabkov, adăugând că „noi am susţinut-o şi o vom susţine în continuare”. 

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido s-a autoproclamat „preşedinte” interimar miercuri, bucurându-se de sprijinul Washingtonului, şi determinându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Nicolas Maduro, care conduce această ţară bogată în petrol din 2013, să rupă relaţiile diplomatice cu SUA.

Potrivit TASS, Riabkov a acordat acest interviu înainte ca şeful legislativului venezuelean, Juan Guaido, să se autoproclame „preşedinte” interimar. AGERPRES