Se intampla si la case mai mari si in tari cu pretentii maxime de civilizatie. Un cuplu de milionari americani de origine indoneziana, care a tinut in sclavie timp de mai multi ani doua menajere a primit 11 ani de inchisoare.

 Cei doi detineau o vila in regiunea de lux Long Island si au angajat doua indonezience ca ajutoare in casa, pe care nu numai ca nu le-au platit, dar le-au patut, taiat cu cutitul si le-au obligat sa faca dusuri cu apa rece ca gheata in semn de pedeapsa.

 Varsha Sabhnani, milionara-acuzata, in varsta de 46 de ani, a primit, pe langa cei 11 ani de inchisoare si trei ani de restrangere a drepturilor cetatenesti, plus o amenda de 25.000 de dolari.

 Mai mult, in procesul civil intentat de catre victime, se stipuleaza ca inculpata are de platit acestora salariile restante pentru perioada muncita fara remuneratie, in valoare totala de peste 1,2 milioane de dolari. Concret, victimele nu au primit niciodata bani cash, insa rudele acestora ramase in Indonezia, pentru a nu se impacienta, incasau lunar un cec de 100 de dolari si traiau cu senzatia ca totul decurge conform intelegerii prealabile.

 Cazul milionarei care traia cu mentalitatea Evului Mediu a ridicat multe semne de intrebare si critici privitoare la politica de emigrare si integrarea noilor cetateni, cu care Statele Unite se lauda ca este una dintre cele mai bine puse la punct.