Peste 56% aprobă construirea Centralei Nucleare Belene, cel mai mare sprijin fiind acordat de persoanele informate și de bulgarii de peste 50 de ani, susținători ai tezei independenței energetice a Bulgariei. Construcția gazoductului Balkan Stream a întâmpinat și mai mult sprijin, proiectul fiind aprobat de aproape două treimi din participanții la sondaj. Peste 63 la sută sunt pentru legătura de gaze cu Grecia, prin care se așteaptă să vină și gazul lichefiat american, transmite duma.bg

Ideea construirii de noi facilități se bucură de o aprobare mare

De o aprobare mare se bucură și ideea construirii de noi facilități la Centrala Nucleară Kozlodui – 61,8% dintre respondenți o susțin. Numai tinerii cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani, cei fără studii și care locuiesc în capitală, sunt mai sceptici. 80% dintre intervievați sunt de părere că statul ar trebui să joace un rol semnificativ în construirea unor surse de energie ecologice și eficiente.

Aproape 60% nu sunt de acord cu închiderea centralelor termice și pierderea ulterioară a locurilor de muncă. 30,9% dintre ei preferă să se găsească o opțiune de compromis, în care sănătatea și munca oamenilor să nu intre în conflict. Ei spun că dacă trebuie să aleagă între un aer mai curat și centrale termice, vor prefera ca centralele să funcționeze.

Potrivit unui procent de 54% dintre participanții la sondaj, piața liberă de energie electrică pentru gospodării va reduce prețurile la electricitate din cauza concurenței dintre furnizori. Mai mult de jumătate dintre bulgari se tem că liberalizarea va crește riscul de fraudă și de furnizori neloiali. 46% au răspuns că ieșirea pe piața liberă va fi asociată cu costuri suplimentare pentru gospodării. Sondajul arată, de asemenea, că în Bulgaria gospodăriile sunt încălzite în principal cu electricitate și lemn – respectiv 54,7 și 39,1%. 13,3 și 10,3 la sută se bazează pe încălzire centrală și cărbune.