Aderarea la zona euro și toate celelalte provocări inerente ale evoluției economice globale și locale sunt principalele hopuri pe care companiile românești trebuie să le treacă pentru a rămâne pe piață și peste zece ani. Florian Neagu, Florin Dragu și Adrian Costeiu, specialiști ai Băncii Naționale a României (BNR), au realizat un studiu în care au încercat să vadă câte companii din economie vor supraviețui în următorul deceniu. 

Au fost identificate trei categorii de companii: cele care își desfășoară activitatea neîntrerupt de două decenii, adică „veteranii economiei“, cele care sunt considerate a fi „elita economiei“, respectiv cele mai performante firme de la noi, și cele care au capital majoritar de stat, instrumente aflate în mâna autorităților ce pot influența semnificativ evoluția economică. „Perspectiva asupra viitorului o căutăm cercetând trecutul“, se arată în studiu. Perioada luată în calcul este 1994 – 2015, interval pentru care există date suficiente referitoare la bilanțurile companiilor. Studiul a identificat 133.000 de companii care au activitate de cel puțin 15 ani, acesta fiind dublul duratei de viață medii a unei companii de la noi, de 7,5 ani. Mai puțin de jumătate dintre veterani, respectiv 52.500 sunt „în putere“, în timp ce restul se afă „în decădere“, adică firme care se mențin în activitate, dar cu rezultate în scădere.

Performanțele economice ale „veteranilor“ susțin posibilitatea de a face față și provocărilor viitoare, adică vor fi parte din economie și peste un deceniu. Există însă și vulnerabilități. În primul rând, vorbim despre limitarea la granițele țării. În perioada 2005 – 2015 doar 134 de astfel de companii au realizat investiții străine directe în statele din regiune, iar valoarea cumulată a acestora este sub cea a societăților din Bulgaria, Republica Cehă sau Polonia. În perspectiva tendințelor protecționiste locale din fiecare stat, apare posibilitatea ca extinderea pe viitor să fie mult mai greoaie. 

La capitolul „elite“ studiul identifică 13.100 companii, adică 2,1% din totalul de 608.000 firme active înregistrate în 2015, dar care generează 41% din valoarea brută adăugată în economie. O problemă în această categorie de companii este faptul că majoritatea au activitate în zona de tehnologie redusă sau medie, adică în zona de calitate mai redusă, ceea ce limitează și posibilitatea de creștere. 

 

Importanța firmelor de stat

Numărul întreprinderilor de stat s-a redus semnificativ în ultimele două decenii, ajungând în prezent la valori apropiate mediei europene. În 2015, numărul societăților cu capital majoritar de stat era de 1.100, de șase ori mai puțin decât în 1995, iar contribuția acestora la valoarea adăugată era de 7,6%. 

Surprinzător, perspectivele referitoare la rolul firmelor de stat în economie sunt de creștere, în linie cu tendința din alte țări europene, o consecință a efectelor negative generate de criza financiară și de globalizare și care duc la mai mult protecționism din partea statului față de proprii cetățeni. 

Viitorul nu sună bine

Masa critică în economie a acestor companii, din toate cele trei categorii, se situează la un număr de sub 60.000, adică aproximativ 10% din totalul firmelor. În esență, studiul arată că evoluția acestor companii va modela viitorul economiei românești și în următorii zece ani. Problema este că, dat fiind nivelul mediu de creștere a acestora, nu vor putea ameliora semnificativ decalajul față de UE. „Analiza ultimelor două decenii ne arată că nu vom ajunge prea curând la o structură și un nivel de dezvoltare apropiate de cele ale Zonei Euro“, concluzionează studiul, care precizează că firmele din masa critică au capacitatea de a face față provocărilor viitoare, inclusiv a adoptării monedei unice europene, dar cu condiția ca autoritățile să devină active în remedierea unor vulnerabilități cronice.