Dacă în urmă cu un an angajatorii din România erau printre cei mai optimişti din zona EMEA (Europa/Orientul Mijlociu/Africa) şi din lume, schimbările economice din acest an au făcut ca situaţia să se schimbe radical, România ocupând ultimul loc în lume la intenţiile de recrutare, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane Manpower.

Românii care se află în căutarea unui loc de muncă vor mai avea de aşteptat,  după cum arată datele unui studiu realizat de Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru primul trimestru din anul viitor. Astfel, în vreme ce 15% dintre angajatori se aşteaptă să crească volumul angajăril0-43526-q12009.jpgor în trimestrul următor, 26% dintre aceştia anticipează o scădere a activităţii de angajare şi 58% dintre ei nu văd nicio schimbare.

Previziunile de angajare

Pe baza acestor date, compania Manpower a calculat o Previziune Netă de Angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor) de -11%, pentru primele 3 luni din 2010, egală cu cea din ultimul trimestru din 2009. Această cifră situează angajatorii români pe ultimul loc din punct de vedere al optimismului în zona EMEA. Ţara noastră este la egalitate cu Spania şi Irlanda, unde cifrele sunt identice. Următoare state din regiune cu previziuni sumbre sunt Ungaria, cu -7%, şi Republica Cehă, cu -6%.

În acelaşi timp, la polul opus în EMEA, Africa de Sud şi Norvegia au cei mai optimişti angajatori. Aici, Previziunile Nete de Angajare sunt de +13% şi + 6%.0-43527-q12010.jpg

În lume, România este tot pe ultimul loc, ca şi în trimestrul patru din acest an, precedată, de asemenea, de Spania, Irlanda, dar şi Japonia (-1%).

Dacă în primul trimestru din 2010 România este cea mai pesimistă ţară din lume, în aceeaşi perioadă din 2009 situaţia era cu totul diferită, cu toate că situaţia financiară începuse deja să se deterioreze. În prima parte a anului care se apropie de final, angajatorii români erau pe primul loc în zona EMEA, cu o Previziune Netă de Angajare de 16%. La nivel global, se afla pe locul  6, după Canada şi Columbia.

Angajatorii din Sud-Est sunt extrem de pesimişti

În ceea ce priveşte previziunile pe regiunile ţării, studiul Manpower arată că recesiunea a afectat cel mai grav angajatorii din zona de Sud-Est. Aici, Previziunea Netă de Angajare este de -21%. Nici în zona de Nord-Est lucrurile nu sunt foarte optimiste, cifrele fiind de -19%.

Perspectivele pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în regiunea Sud sunt, de asemenea, extrem de pesimiste, Previziunea Netă fiind de -16%, dar şi în Centru, unde este estimată o perspectivă de angajare de -14%. Comparativ cu trimestrul anterior, planurile de angajare s-au ameliorat în patru regiuni ale ţării, cea mai semnificativă fiind o creştere de 24 puncte procentuale, estimată pentru regiunea Sud-Vest.

Excepţie fac a0-43524-prevperegiuni.jpgngajatorii din regiunea Vest, unde se înregistrează o Previziune Netă de Angajare modestă, de +2%, şi cei din zona Sud-Vest, unde se previzionează o stagnare în activitatea de angajare, Previziunea fiind egală cu 0%.

În comparaţie cu primul trimestru din 2009, intenţiile de angajare au scăzut în toate regiunile, cu excepţia regiunii Vest.

Previziuni roz în finanţe şi industria prelucrătoare

În două din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii previzionează creşteri moderate în volumul de angajări în decursul trimestrului întâi din 2010.

În Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, Previziunea Netă de Angajare este de +3%, iar în sectorul Industriei prelucrătoare, de +2%. Angajatorii din celelalte opt sectoare de activitate se aşteaptă la o activitate de angajare negativă în cursul primului trimestru al anului 2010.

Cele mai sumbre intenţii de angajare sunt raportate de angajatorii din Construcţii, cu o Previziune Netă de -29% şi de cei din Hoteluri şi restaurante, cu o Previziune Netă de -25%. Cu perspective de angajare pesimiste se vor confrunta şi candidaţii interesaţi de un loc de muncă în sectorul Energiei electrice, gaze şi apă, Previziunea Netă fiind de -18%, dar şi cei care se vor orienta către sectoarele Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit şi Industria extractivă, Previziunea Netă fiind de -16%.0-43525-prevpesector.jpg

Comparativ cu trimestrul anterior, Previziunea este mai puternică pentru patru sectoare de activitate. Cea mai semnificativă îmbunătăţire, cu 17 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din Industria prelucrătoare. Creşteri importante sunt raportate şi de angajatorii din Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri şi de cei din sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii, cu 13 şi respectiv 11 puncte procentuale.

Totuşi, în şase sectoare de activitate, Previziunea Netă este mai scăzută, cel mai sever declin, cu 16 puncte procentuale, fiind raportat de angajatorii din sectorul Hoteluri şi restaurante.

În comparaţie cu anul trecut, intenţiile de angajare au scăzut în toate cele 10 sectoare de activitate, Previziunea Netă variind de la o scădere uşoară cu 3 puncte procentuale în sectorul Energiei electrice, gaze şi apă până la un declin abrupt cu 43 puncte procentuale în sectorul Hoteluri şi restaurante.

India, Brazilia, Singapore, cele mai optimiste

Activitatea de recrutare este de aşteptat să fie în cea mai mare parte pozitivă în regiunile Asia Pacific şi America, însă previziunile angajatorilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) sunt variate.

Angajatorii în 25 dintre cele 35 de ţări şi teritorii analizate din cadrul studiului Manpower se aşteaptă la o creştere în volumul angajărilor pe parcursul trimestrului întâi din 2010. În cazul în care se realizează comparaţii de la trimestru la trimestru, perspectivele se îmbunătăţesc în 25 din 35 de ţări şi teritorii. Previziunie privind angajările sunt, de asemenea, mai puternice în 19 din 33 de ţări şi teritorii, acolo unde se pot face comparaţii de la an la an.

Previziunile de angajare cele mai favorabile sunt raportate în India, Brazilia, Singapore, Taiwan, Costa Rica, Australia şi Peru. În schimb, cele mai slabe previziuni în ceea ce priveşte activitatea de angajare sunt în Irlanda, România şi Spania.

La nivel regional, angajatorii din regiunea America raportează Previziuni Nete de Angajare pozitive, doar angajatorii din Columbia raportând o previziune mai slabă faţă de trimestrul 4 din 2009. Angajatorii din Brazilia, Costa Rica şi Peru anunţă cele mai puternice planuri de angajare din regiune. Perspectivele de angajare din SUA şi Mexic sunt cele mai slabe din regiune, cu toate acestea, intenţiile de angajare sunt mai pronunţate decât acum trei luni, în ambele ţări.

Piaţa forţei de muncă din Asia Pacific este de aşteptat să fie similară cu cea observată înainte de criza globală, angajatorii din India raportând cele mai optimiste planuri de angajare la nivel global. În regiunea EMEA, intenţiile angajatorilor în acest sens variază, nouă ţări indicând îmbunătăţiri modeste faţă de ultimele 3 luni.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă  se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau a diminua volumul angajărilor pe parcursul trimestrului următor.