Care este legătura dintre a treia doză și numărul de anticorpi? Streinu Cercel: Protecția devine mai bună

Chiar dacă rezultatul testului de anticorpi al persoanei vaccinate cu ambele doze și trecute prin boală a ieșit foarte bine, medicul a recomandat în continuarea efectuarea imediată a boosterului, conform evz.ro.

„Categoric da! Virusul e în circulație rapidă, aveți toate șansele să vă întâlniți cu el. Cu cât numărul de anticorpi e mai mare, cu atât protecția e mai bună. Se poate ajunge la 4.000, 7.000 (n. red. valoarea anticorpilor), fiecare organism reacționează diferit”, a spus Adrian Streinu Cercel, înainte de a fi întrebat dacă este necesară măsurarea anticorpilor pentru o persoană vaccinată cu ambele doze sau trecută deja prin boală.

„În actualul context epidemiologic nu trebuie pierdut timpul absolut deloc”, a răspuns specialistul.

De asemenea, medicul nu exclude ipoteza apariției unei tulpini COVID în România, pe care o leagă de rata scăzută a imunizării.

Urmează un nou val al pandemiei

Anterior, Adrian Streinu-Cercel a tras un semnal de alarmă referitor la evoluția pandemiei de coronavirus. Acesta susține că România se află în prezent în cel de-al patrulea val al pandemiei, care face ravagii în sistemul sanitar din România.

„Nu este problema dacă vine sau nu al patrulea val, pentru că al patrulea val este în momentul de față în fața noastră. Faptul că la Terapie Intensivă au început să se adune pacienții, denotă clar acest lucru. Practic, pacienții care sunt în Terapie Intensivă reprezintă acel procent de 5% de cazuri severe și dacă facem calculul înapoi, o să vedeți câte cazuri sunt în realitate, în spatele acestui procent de 5%, deci a numărului de pacienți care sunt în Terapia Intensivă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

În ceea ce privește finalul pandemiei, medicul a spus că după valul patru vor mai urma cel puțin două valuri, cu alte variante ale virusului care va continua să sufere mutații.

„Din păcate, noi funcționăm exact cu același personal pe care l-am avut și în urmă cu 8 luni, și în urmă cu 1 an, și în urmă cu 1 an și 8 luni. Practic, aici trebuia să facem o mică dezvoltare, în sensul să dăm posibilitatea unor specialități colterale , să își facă o dezvoltare pe Terapie Intensivă, în așa fel încât să putem face față următoarelor valuri, pentru că noi vorbim acum de valul 4, dar trebuie să fim cât se poate de conștienți că pandemia nu se termină cu valul 4 și urmează încă cel puțin încă două valuri de aici încolo, categoric, cu alte variante”, a adăugat medicul.