Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, susține că ar fi benefic să introducem educația timpurie în școli, încă din clasele primare, cu scopul de a dezvolta gândirea critică a copiilor. Acest lucru ar ajuta la combaterea efectelor negative ale dezinformării și la pregătirea noilor generații pentru a evalua și a înțelege informațiile critice.

Arafat a subliniat importanța acestui aspect, mai ales că a existat contextul pandemiei COVID-19. El o consideră „exemplul cel mai perfect pentru cum putem ucide oameni prin dezinformare”.

Pandemia de COVID-19 este exemplul perfect

Raed Arafat a declarat că în timpul valului patru al pandemiei, aproximativ 90% din persoanele decedate care au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă erau nevaccinate. Atunci s-au înregistrat și peste 20.000 de decese în doar două luni.

Acest lucru s-ar fi putut evita printr-un grad mai mare de imunizare prin vaccinare, dar dezinformarea și diseminarea de știri false au avut un impact semnificativ.

Arafat a subliniat că dezinformarea nu se limitează la social media, ci face parte, de asemenea, din media tradițională. El a menționat că unii actori din media au contribuit la răspândirea știrilor false și a miturilor legate de pandemie.

„Chiar și în timpul valului 4, când noi urlam chiar în conferințe de presă despre situație, încă cântăreți, croitorese dezbăteau despre vaccinare și despre sistemul sanitar și despre pandemie la unele televiziuni, fără să generalizez și toată ziua, toată noaptea de fapt, 3-4 ore le auzeam punctele lor de vedere. (…)

E o goană după rating, e o goană după breaking news, e o goană după bani, este o goană după transmiterea unor impresii despre care inclusiv cei care le transmit știu că nu sunt adevărate. (…)

Toată lumea zice că social media a fost modul în care s-a transmis fake news în România. Nu, social media a fost una din metode. Îmi pare foarte rău, dar o parte din mainstream media a participat la răspândirea fake news-ului în România”, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit G4media.ro.

Nu există o soluție magică pentru combaterea dezinformării

Într-un studiu recent realizat de Royal Society, s-a analizat impactul măsurilor non-farmaceutice (cum ar fi purtarea măștii, limitarea numărului de persoane în spații interioare etc.) asupra pandemiei. Concluzia a fost că aceste măsuri au avut un impact semnificativ în reducerea răspândirii virusului, a mai precizat șeful DSU.

În cele din urmă, Raed Arafat a subliniat că nu există o soluție magică pentru a combate dezinformarea și a dezvolta gândirea critică.