Între 12 septembrie şi 6 octombrie, estimarea medie privind cursul euro la sfârşitul acestui an, din partea a 40 de analişti chestionaţi de Bloomberg, a scăzut la 1,35 dolari, de la 1,43 dolari. Aceasta s-a înscris de atunci în intervalul 1,34 dolari – 1,35 dolari.
Moneda celor 17 ţări din Europa, care a închis sesiunea de vineri (21 octombrie) la 1,3896 dolari, s-a întărit cu 2,5% faţă de minimul de luna trecuta (din 12 septembrie) în raport cu un coş de valute ale celor mai dezvoltate ţări, măsurat de Bloomberg.
Tranzacţiile uriaşe de pe piaţa valutară reclamă decizii ferme
Pentru toate îngrijorările că liderii europeni conduşi de cancelarul Germania Angela Merkel şi preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy nu ar putea fi în stare să găsească o soluţie la criza datoriilor suverane din zona euro, tranzacţiile de 4.000 miliarde de dolari pe zi de pe piaţa valutară semnalează că ceea ce e mai rău ar putea fi prea mult pentru moneda europeană. Liderii europeni s-au întâlnit ieri pentru a trasa planul de sprijinire a băncilor şi pentru a exclude Banca Centrală Europeane (BCE) din viitorul plan de salvare.
“Este un semn clar de angajament partea liderilor politici pentru a sprijini proiectul euro şi pentru a nu lăsa moneda europeană să ajungă în colaps. Este foarte posibil ca să vedem mai multe întăriri pe termen scurt ale euro”, a declarat pentru Bloomberg Dale Thomas, managerul pe piaţa valutară din cadrul Insight Investment Management din Londra, companie care are sub administrare active de 220 miliarde dolari.
“Pentru moment pieţele chiar vor să creadă într-o soluţie şi se manifestă o reinversare faţă de pesimismul precedent faţă de euro”, spune John Hardy, strategul şef pe pieţe valutare al Saxo Bank din Londra. Euro va încheia anul la la 1,30 dolari, iar “riscul” pentru acest curs este că ar putea încheia anul mai întărit, a adăugat acesta.