Fondul inchis de investitii STK Emergent a inceput din 19 februarie oferta publica initiala in vederea listarii la bursa, cu intentia de a strange de la investitori 50 mil. lei (circa 13,74 mil. euro). STK Emergent este primul fond inchis de investitii care deruleaza o oferta publica initiala pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti. 

STK Emergent este si  primul fond cu o politica investitionala diversificata intre actiuni si imobiliare. Ponderea alocata pentru fiecare categorie de active este de 60% actiuni financiare si 40% actiuni ale societatilor care activeaza in domeniul constructiilor sau in cel imobiliar. 

La finalul anului  2007 fondul a realizat un profit de 14,8 milioane lei cu 437% mai mare decat cel din 2006. Performanta obtinuta se datoreaza administrarii active practicate de managerii fondului.   

Plasamentele in actiuni sunt orientate catre domeniul financiar si actiuni subevaluate. Acestea sunt selectate dupa anumite criterii: firme al caror profit accelereaza, indicatori de evaluare PER  (pretul /profit pe actiune) si P/BV (pret/valoare contabila) sub media pietei, investitii in firme cu capitalizare bursiera mica si medie.

Investitiile in domeniul imobiliar se vor realiza prin intermediul STK Properties, vehicul imobiliar detinut de fondul STK Emergent. Administratorii fondului intentioneaza sa listeze STK Properties la bursa cel mai probabil la finalul anului 2009- inceputul lui 2010.

STK Properties detine in prezent un teren in suprafata de 18.700 mp in Cluj-Napoca. Acest teren va fi folosit pentru dezvoltarea unui proiect rezidential care va cuprinde aproximativ 45.000 mp construiti si 500 de apartamente. Valoarea de piata a proiectului la finalizare este estimata la 50 milioane euro. In primul trimestru al anului 2008 STK Properties are ca obiectiv achizitia de terenuri in Cluj-Napoca pentru proiecte suplimentare a caror valoare de piata la finalizare sa ajunga la 100 milioane euro. Termenul de finalizare a acestor proiecte va fi finalul anului 2009.

Am ales sa investim in domeniul financiar si imobiliar deoarece credem ca acestea au cel mai mare potential de dezvoltare in anii urmatori. Nivelul de 53%al creditelor bancare in PIB la finalul anului 2006 in Romania comparativ cu o medie de 116% la nivelul altor tari din centrul si estul Europei  reprezinta un factor favorabil pentru o crestere sustinuta a activelor bancare si, implicit, a profiturilor bancilor. Pe de alta parte, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, sectorul constructiilor va avea unul dintre cele mai accelerate ritmuri de crestere in urmatorii 3-5 ani a declarat Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare.

Oferta primara de vanzare cuprinde 177.877 unitati de fond STK Emergent la un pret de 281 lei/unitatea de fond. Pretul din oferta este unul atractiv in comparatie cu profiturile realizate si estimate de fond: PER de 10 in comparatie cu profitul din 2007, PER de 7,7 fata de profitul estimat pentru finalul anului 2008 si de x 3,6 fata de cel estimat pentru 2009.

Oferta se deruleaza in perioada 19 februarie – 10 martie si unitatile de fond pot fi subscrise prin orice societate de servicii de investitii financiare.

Obiectivele fondului STK Emergent:

– Rentabilitate anuala de minim 25% pe an.
Minim 1,3 x indicele BET
Realizarea obiectivelor printr-o administrare activa

Sursa: www.comunicatedepresa.ro