Ca și asistent medical, probabil că veți avea cerințe stricte de îmbrăcăminte oferite de angajator. Cu toate acestea, este posibil să aveți o anumită libertate în alegerea încălțămintei, a bonetelor și a compleurilor atunci când nu vă aflați în sala de operație.

Am întocmit o listă de articole de îmbrăcăminte esențiale pentru asistentele din blocul operator, pe care le puteți folosi atunci când vă cumpărați hainele de lucru.

Primele din lista noastră sunt compleurile. O mare parte din personalul medical poartă compleuri, care au fost adoptate ca uniformă standard pentru sala de operații cândva la mijlocul anilor 1900. Deși compleurile au fost concepute inițial pentru medicii din blocul operator, acum sunt standard în multe sectoare ale industriei de sănătate, deoarece sunt ieftine, confortabile și ușor de spălat. Însă, în acea perioadă, femeile purtau niște uniforme ce constau în rochii cu șorț. Dacă vreți să vedeți cum arată o astfel de uniformă, puteți să vedeți serialul London Hospital, în care protagonistele Ada Russel și eva Luckes poartă astfel de uniforme.

Dar sa revenim la zilele noastre. Deci, ce sunt mai exact compleurile? Acest termen se referă la o ținută formată de obicei din pantaloni largi, cu șnur în talie și o cămașă cu mâneci scurte și decolteu în V. Majoritatea sunt din bumbac. Deși inițial compleurile erau albe și apoi verde deschis, astăzi asistentele îmbracă compleuri într-o mare varietate de culori și modele. Acestea trebuie să fie din materiale de calitate și să se poată curăța ușor. Îmbrăcămintea poate fi de culoare albă, însă poate fi și verde, albastră, roșie, roz sau galbenă. Pentru blocurile operatorii pediatrice, multe din cămășile compleurilor sunt disponibile cu modele amuzante cu animale sau personaje din desene precum Tweety, Mickey Mouse și așa mai departe, pentru a-i face pe micuți să se simtă mai în siguranță.

Aceste haine sunt confortabile, necesită întreținere redusă și sunt la prețuri accesibile, dar acestea nu sunt singurele motive pentru care medicii, asistentele și alt tip de personal medical le poartă. Compleurile sunt realizate din țesătură groasă, concepută pentru a proteja purtătorul de fluidele corporale ale pacientului. Ele mai au și niște buzunare mari la îndemână, esențiale în multe situații din blocul operator. Și partea cea mai importantă: purtarea acestor compleuri face ca atât pacienții, cât și colegii să vă identifice ca personal medical.

Bonetele și măști chirurgicale sunt următoarele articole cruciale. Tot personalul din sala de operație trebuie să-și țină părul prins sau ascuns pentru a preveni contaminarea. Chiar și părul spălat recent poate conține o mulțime de bacterii. Mai mult, părul care atârnă în ochi vă poate împiedica să vă faceți treaba corect. Aceste bonete medicale sunt concepute pentru a vă acoperi capul și pentru a preveni căderea acestuia în ochi și îl împiedică să compromită un mediu steril.

Majoritatea personalului trebuie să poarte și măști. Măștile acoperă gura și nasul pentru a preveni transferul de microorganisme dăunătoare între pacient și medic sau asistentă. O mască perfect adaptată pe față este esențială în sala de operație.

Mănușile sunt echipamente de protecție personală care sunt necesare în sala de operație și în multe alte unități de asistență medicală. Purtarea mănușilor vă ajută să vă protejați atât pe dvs., cât și pe pacientul împotriva schimbului de germeni și alți contaminanți. Este obligatoriu să purtați mănuși în sala de operație, dar și atunci când lucrați cu pacienții în alte situații. Chiar dacă nu lucrați direct cu pacienții, ar trebui să purtați mănuși dacă aveți tăieturi, zgârieturi sau pete care pot secreta fluide corporale. Mănușile vă protejează și de contaminare de la pacienții contagioși. Și știm după aceasta pandemie cât de importante sunt mănușile și măștile!

Curățați-vă bine mâinile înainte de a vă pune mănușile. Ar trebui să faceți același lucru odată ce le eliminați. Asigurați-vă că cunoașteți modalitatea corectă de a îndepărta în siguranță mănușile contaminate. Ar trebui să scoateți prima mănușă, răsucindu-o peste mână, astfel încât să se întoarcă pe dos și să nu fie expusă suprafața contaminată. Apoi, țineți acea mănușă în cealaltă mână în timp ce scoateți cealaltă mănușă. Mănușile trebuie aruncate într-un recipient special pentru reziduurile cu risc biologic.

Asistentele pot avea o gamă largă de alegere atunci când vine vorba de încălțăminte în funcție de rutina lor zilnică. De exemplu, asistentele medicale care au slujbe de birou sau cele care efectuează controale simple pot avea voie să poarte pantofi la alegere. Ar trebui să alegeți încălțăminte care are o talpă plată și este închisă la vârf. Asigurați-vă că pantofii sunt confortabili pentru ore lungi de stat și de mers.

În sala de operație, totuși, asistenților li se poate cere să poarte botoșei impermeabili și chiar un anumit tip de cizme. Mulți chirurgi fac acest lucru pentru a se proteja de sânge și alte fluide corporale care ar putea conține contaminanți periculoși. 

Poate părea o problemă minoră, dar îmbrăcămintea pe care o purtați că asistentă este foarte importantă. Trebuie să vă asigurați că îmbrăcămintea este confortabilă, sigură și adecvată pentru decorul unic al unei săli de operație. Asigurați-vă că alegeți cu grijă compleurile, pantofii și echipamente de protecție personală (mănuși, măști și bonete). 

Este posibil să fi învățat despre îmbrăcăminte, dar este important să țineți pasul cu noile tehnologii. Probabil că va trebui să aveți multă experiență la locul de muncă înainte de a fi gata să asistați sau să gestionați o procedură în blocul operator. Iar dacă ați ajuns în acest punct, alegeți uniforma medicală adecvat.