‘Noi am acceptat în tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole din România. Cine vorbeşte azi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşeală. O astfel de negociere durează între 3 şi 6 luni şi ar trebui să ne uităm să vedem ce tratat de aderare al unei ţări a fost modificat vreodată. De aceea cred că şansele de a bloca vânzarea terenurilor agricole către străini sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri, dar şansele sunt foarte reduse pentru că noi ne-am luat această obligaţie ca după şapte ani de la intrarea în UE să liberalizăm piaţa’, a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că în domeniu ar putea fi înfiinţată o bancă funciară care să se ocupe de comasarea terenurilor şi care să aibă drept de preemţiune la a cumpăra terenurile pe care persoanele fizice vor să-l vândă.

‘Este singura cale de a încerca să menţinem terenurile într-o apartenenţă naţională, şi nu de a bloca, dar mai ales de a face în primul rând comasare. Este un proiect la care lucrăm, iar când o să fie definit vom veni să îl prezentăm public’, a mai spus Stelian Fuia.

Străinii – persoane fizice – nu pot cumpăra terenuri agricole în România până în 2013, decât dacă sunt firme cu acţionariat străin, acestea fiind considerate persoane juridice române. România este condiţionată prin tratatul de aderare să înceapă din 2014 vânzarea de teren pentru nerezidenţi.

La ora actuală circa 7-8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România iar pentru persoanele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.
SURSA: Agerpres