Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute1,8 miliarde lei în luna decembrie, prin două licitaţii de vânzare de obligaţiuni de tip benchmark pe trei şi cinci ani, după ce în octombrie au atras prin titluri de stat în lei suma de 1,72 miliarde lei.

Emisiunea de obligaţiuni cu scadenţă la cinci ani va fi lansată în data de 3 decembrie, având o valoare indicativă de 950 de milioane lei.
Statul va încerca să vândă în decembrie şi obligaţiuni în lei cu scadenţă la trei ani, într-o licitaţie programată pentru 17 decembrie, cu o valoare de 850 de milioane lei.

Împrumuturi mai mici, în lei, în noiembrie

Trezoreria s-a împrumutat în noiembrie doar 1,72 miliarde de lei prin titluri de stat, cu mult sub valoarea programtă de şase miliarde de lei, dar şi mai puţin decât suma împrumutată în lei în octombrie, de 2,53 miliarde de lei.

Totodată, Finanţele au împrumutat săptămâna trecută de la bănci o sumă record, de 1,423 miliarde euro, prin vânzarea de titluri de stat în valută cu scadenţă la un an, cu 923 de milioane euro mai mult faţă de valoarea programată, de 500 de milioane euro, la un randament mediu de 4,25% pe an.
Împrumutul de joi echivalează cu aproximativ 1,2% din PIB-ul estimat pentru anul 2009 şi reprezintă cea mai mare sumă atrasă vreodată de statul român atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă, excluzând acordurile cu istituţiile financiare internaţionale. Suma obţinută de Trezorerie este apropiată de valoarea tranşei a treia de la Fondul Monetar Internaţional, a cărei eliberare a fost amânată pentru anul viitor.

Împrumuturi de şapte ori mai mari, în 2009 faţă de 2008

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului de către Finanţe se ridică la 59,7 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 9,08 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.

SURSA:Mediafax

 

Te-ar putea interesa și: