Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an 2,36 miliarde de lei, cu mult peste valoarea programată de un miliard de lei, la un randament mediu de 8,86% pe an, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

Randamentul maxim acceptat a fost de 8,89%, iar valoarea totală a cererii de titluri de stat din partea băncilor comerciale s-a ridicat la 6,03 miliarde de lei.

Al treilea împrumut de la începutul anului

Licitaţia organizată luni a fost prima din acest an pentru vânzarea de certificate cu scadenţa la un an şi a treia pentru titluri de stat. În cadrul celei mai recente licitaţii pentru vânzarea de titluri cu maturitatea de un an, care a avut loc pe 21 decembrie anul trecut, Trezoreria a împrumutat 670 milioane de lei, la un randament mediu de 10%.

Începând cu 19 octombrie, randamentul mediu la titlurile de stat vândute de Ministerul Finanţelor s-a situat la 10% şi a rămas neschimbat până la finele anului, timp în care au fost organizate 13 licitaţii.

La prima licitaţie din acest an, care a avut loc pe 7 ianuarie, randamentul a scăzut la 9,5% şi a continuat să scadă şi în cea de-a doua operaţiune, băncile cumpărând atunci certificate la şase luni cu un randament mediu de 9,24% pe an. Astfel, după primele trei licitaţii din acest an, Finanţele au împrumutat 4,26 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depăşind deja nivelul programat pentru prima lună, de patru miliarde de lei.

SURSA:Mediafax