Ministerul de Finanţe a vrut să se împrumute cu încă un miliard de lei, pentru a finanţa cheltuielile mai mari decât veniturile bugetare. N-a primit niciun ban.

Banca Naţională a organizat azi o nouă licitaţie pentru plasarea unei noi emisiuni de titluri de stat. Trezoreria plănuia să se împrumute cu 950 de milioane de lei. S-a anunţat chiar un randament atractiv- 11%, cu trei puncte procentuale peste dobânda de politică monetară a BNR, şi mai mare decât cel de 10% obţinut de Finanţe la licitaţiile din ultima vreme.

Scadenţa lungă, de 5 ani, a făcut însă ca băncille să ceară randamente peste cele pe care ministerul de Finanţe a fost dispus să le plătească. Rezultatul: toate ofertele (de 1,45 de miliarde de lei) au fost respinse, iar în urma licitaţei statul n-a reuşit să se împrumute cu niciun leu.

Ministerul de Finanţe plănuieşte să atragă, mâine, 400 de milioane de euro –  sub forma unei emisiuni de titluri de stat în valută, lansate direct pe piaţa de capital.

Datoria statului creşte ameţitor

Aceasta ar fi cea de-a doua emisiune de titluri de stat în valută, după cea de 447 de milioane de euro, din august. De la începutul anului, s-au emis titluri de stat de 58.8 miliarde de lei, de cinci ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Dacă România nu va reuşi să atragă tranşele programate pentru luna decembrie de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, statul va trebui să găsească surse de finanţare alternative pentru 3,5 miliarde de euro, potrivit declaraţiilor fostului premier desemnat, Lucian Croitoru.