Timp de şase ani românii care au ceva bani puşi deoparte s-au uitat de pe margine la un trend ascendent pe titlurile de trezorerie româneşti la care nu au putut să participe. Randamentele de 10%, 8% sau 6% oferite de Finanţele Publice au fost un privilegiu rezervat băncilor. Începând din această lună piaţa va deveni accesibilă şi micilor investitori, însă în condiţiile în care dobânzile sunt foarte mici. Prima emisiune de titluri de stat destinate populaţiei cu valoare de 100 milioane de lei, va purta un randament anualizat nu mai mare de 2%.

Oficiali guvernamentali au prezentat astăzi la Bursă această "premieră absolută", după cum a caracterizat-o premierul Victor Ponta. "Banii pe care românii vor să îi economisească au acum un loc excelent în titlurile de stat", a spus acesta adăugând că a venit la deschiderea şedinţei de tranzacţionare tocmai pentru a face publicitate acestui tip de instrument. Este unul care nu aduce câştiguri mari imediate, dar este cel mai sigur mod de a-şi investi banii ştiind că nu îi vor pierde.

Dacă venim cu banii, ne vor lua şi mai mult

Valoarea emisiunii care va fi pusă la dispoziţia investitorilor în această lună prin intermediul a rei bănci comerciale este de una de testare, de numai 100 milioane lei, după cum au precizat reprezentanţi guvernamentali. Dacă cererea va fi mai mare, în viitor oferta va fi suplimentată, a spus ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Executivul dă curs astfel unor cereri din piaţă care au venit pe tot parcursul ultimilor ani. În special în 2014 au sosit foarte multe petiţii şi din toate judeţele, a declarat pentru presă Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei. El a mai spus că din punctul de vedere al managementului datoriei publice, acest instrument nu este esenţial, el fragmentând piaţa, însă el poartă avantajul unei diversificări a cererii adăugând un tip de investitori care au la bază un altfel de comportament. Este probabil ca mulţi dintre aceştia să aleagă să le păsreze până la scadenţă, în iunie 2017, şi nu să le vândă în piaţă, prin intermediul unui broker, când conjunctura se schimbă, aşa cum ar fi tentaţi instituţionalii.

Succesul ofertei nu va fi măsurat după gradul de suprasubscriere, ci prin dispersie, emitentul fiind interesat să atragă cât mai mulţi participanţi, a mai spus Nanu. Statul nu va percepe comision pentru emisiune, iar dobânda va fi cea a pieţei de 1,8%, ordinele de subscriere putând fi plasate pe un interval cu plus/minus 0,2 puncte procentuale faţă de acest reper. Valoarea nominală de 1.000 lei ar urma să facă acest titlu accesibil, spre deosebire de emisiunile benchmark, având valoare de 10.000 lei. Oferta va fi structurată pe două tranşe, pe prima dintre ele neputându-se achiziţiona mai mult de 50 de unităţi. Interesul emitentul este ca acest segment să fie mai întâi îndestulat, tocmai pentru a asigura dispersia. O cerere substanţială va încuraja Trezoreria să vină cu noi emisiuni, eventual cu valori mai mari, cel mai probabil în trimestrul următor. Cadenţa ieşirii pe piaţă cu acest tip de instrument ar urma să fie trimestrială, a mai spus Nanu.

Pe măsură ce oamenii află şi vor considera că merită să-şi economisească o parte din banii lor în titlurile de stat româneşti, sumele ulterior vor fi mărite, a subliniat şi primul ministru Ponta. "Dacă acest prim eveniment de piaţă îşi produce efectele în sensul că vor afla nu numai investitorii dedicaţi, ci şi categorii mai largi de oameni, vom mări acest program", a conchis Ponta.

Calendarul primei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie

09-12 iunie – road-show de prezentare a ofertei
08-14 iunie – susţinerea ofertei
22 iunie  – stabilirea dobânzii finale
22 iunie – alocarea titlurilor, publicată pe portalul BVB
23 iunie – data tranzacţiei
25 iunie -data decontării
26 iunie – prima zi de tranzacţionare