Pentru a face rost de bani, Executivul a decis să scoată la vânzare pachete de acţiuni deţinute de stat la companiile Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

De la Petrom statul vinde 9,84% din acţiuni, din pachetul de 20,94% deţinut, rămânând cu un pachet de 10,8%, iar astfel îşi va menţine “statutul de acţionar semnificativ” la compania petrolieră controlată de grupul austiac OMV, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

De asemenea, de la Transgaz şi Transelectrica statul vinde câte 15% din acţiuni, dar rămâne acţionar majoritar, a menţionat Videanu. Totodată, Guvernul a decis listarea acţiunilor Romgaz, prin vânzarea unui pachet de 15%.

“Am decis vânzarea unor participaţii minoritare pe piaţa de capital, considerând că această formă de vânzare este cea mai transparentă”, a spus Videanu.

El nu a vrut să se pronunţe cu privire la sumele pe care statul i-ar putea obţine  din vânzarea acţiunilor, însă a precizat că România va profita prin faptul că vânzarea acţiunilor de la companiile respective, de interes pentru marile fonduri de investiţii, va dinamiza piaţa de capital şi va stimula fluxurile de capital străine către România.

Te-ar putea interesa și: